För en tid sedan presenterades en uppmärksammad studie i New England Journal of Medicine i vilken en läkemedelskandidat mot malignt melanom visades ge lovande resultat i en fas 2-studie. Preparatet, kallat PLX4032, påverkar genen B-RAF, som är muterad i drygt hälften av alla fall av malignt melanom. B-RAF har visats ha en funktion i regleringen av cellens proliferation och påverkar signalkaskaden MAP-kinas/ ERK.
Majoriteten av de 32 melanompatienter som fick behandling med PLX4032 svarade initialt på denna. Men för flera patienter som först svarat på behandling fortsatte tumören att växa efter ett halvår och tycktes ha utvecklat resistens mot behandlingen.
I Nature presenteras en möjlig föklaring till detta. Författarna har letat efter orsaker till resistens mot B-RAF-inhiberande preparat genom att analysera 597 olika enzymer av typen kinas, vilket är ca 75 procent av alla kända kinaser som återfinns hos människan. Man har letat efter kinaser som kan skapa resistensutveckling mot B-RAF-inhiberande preparat och arbetat med cellinjer med melanomceller. Därigenom har man hittat genen COT. Denna gen kallas också MAP3K8 och kodar för ett kinas som kallas mitogen-activated protein kinase kinase 8.
Genom att studera cellinjer med malignt melanom visar forskarna att i de fall där tumörcellerna först svarat på behandling med B-RAF-blockerande preparat för att därefter utveckla resistens mot preparatet så är COT överuttryckt. Författarna har sedan gått vidare och identifierat höga halter av COT i tumörceller från patienter med malignt melanom som initialt svarat på behandling med PLX4032 men där tumören sedan blivit resistent mot preparatet. COT påverkar, i likhet med B-RAF, signaleringsvägen MAP-kinas/ERK.
Författarna konstaterar att en framgångsrik behandling vid malignt melanom måste slå bredare mot signalvägen MAP-kinas/ERK och inte bara mot B-RAF. Även COT, och sannolikt även andra gener inom signalvägen, måste också angripas för att tumören inte ska utveckla resistens mot den givna behandlingen.