Övervikt är en oberoende prognosfaktor för risken för fjärrmetastaser och död i bröstcancer. Dessutom verkar effekterna av adjuvant kemoterapi minska tidigare hos överviktiga, enligt en dansk studie publicerad i Journal of Clinical Oncology.
Övervikt/fetma har länge verkat vara associerad med sämre överlevnad i bröstcancer, bl a för att kvinnor med mer kroppsfett kan få senare dia­gnos. Dock har resultaten från kliniska studier varit blandade, även om vissa analyser kunnat visa på BMI som en oberoende riskfaktor för död, även när man justerat för ålder och sjukdomsstadium.
I den hittills största studien på området studerades nästan 54 000 danska kvinnor som fått diagnosen bröstcancer i tidigt stadium åren 1977–2006. BMI fanns tillgängligt för ca 19 000 av kvinnorna (ca 35 procent). Patienterna följdes upp i 10 år med avseende på regional- eller fjärrmetastaser och i 30 år med avseende på död. Information om prognostiska faktorer och adjuvans fanns tillgänglig för alla kvinnor. Efter justering för ålder och sjukdomsstadium hade patienter med BMI ≥30 kg 46 procent hög­re risk att utveckla fjärrmetastaser inom 10 år (P = 0,007) och 38 procent högre risk att dö i bröstcancer inom 30 år (P = 0,003). BMI hade dock ingen betydelse för regionala metastaser. Både cytostatika och endokrinterapi verkade mindre effektivt efter 10 år för patienter med BMI ≥30.
På ledarplats konstateras att bevisen växer för att övervikt är skadlig efter bröstcancer och att råd om livsstilsförändringar är viktiga. Samtidigt återstår det att visa om patienter som går ner i vikt faktiskt förbättrar sin prognos.