En stor satsning på prestationsbaserade bonusar åt allmänläkare verkar inte ha resulterat i några mätbara effekter på brittiska patienters blodtryck. Vården höll god kvalitet redan före satsningen och verkar ha fortsatt i samma spår, konstateras i en studie i BMJ.
I Storbritannien har sedan år 2004 upp till 25 procent av allmänläkares ersättning kommit från prestationsbaserade bonusar, som delas ut efter hur väl mottagningens patienter uppfyller vissa kvalitetsmål. Sammanlagt 136 kvalitetsindikatorer har definierats, varav fem rör blodtryckskontroll, t ex proportionen patienter som når blodtrycksmålet 150/90 mm Hg eller lägre. Bevisen för effekterna av ekonomiska incitament av detta slag är dock knapphändiga.
I en studie på 470 000 brittiska patienter granskades blodtrycksmål och kvalitetsindikatorer under perioden 2000–2007, dvs från fyra år innan bonusarna infördes och tre år framåt. Efter att ha tagit hänsyn till den trend av förbättrad blodtryckskontroll som förekom redan under perioden 2000–2003 bland patienter kunde ingen signifikant förbättring visas efter att bonusar införts. Införandet kunde heller inte visas ha någon effekt på den sammanlagda incidensen av stroke, hjärtinfarkt m fl kliniska utfall av förhöjt blodtryck.
Kanske sattes bonusmålen för lågt, så att läkare i princip redan hade uppnått dem i takt med en generell förbättring av blodtrycksbehandlingen under 2000-talet. Å andra sidan kan det vara så att allmänläkare, åtminstone i England, är mindre mottagliga för förändringar än vad vissa policybeslut förutsätter. Författarna spekulerar över om pengarna som går till bonusen kanske i stället bör gå till alternativa satsningar. Studien visar i vilket fall på det stora behovet av att följa upp policyförändringar.