Sverige återfinns tillsammans med Australien och Kanada i toppen av en sammanställning över canceröverlevnad som presenteras i Lancet. Författarna har tittat på överlevnad i bröst-, kolorektal-, ovarie- och lungcancer i tolv olika länder. Undersökningen avser perioden 1995–2007, och man har tittat på hur överlevnaden i respektive cancerform utvecklats över tid i varje enskilt land men också på vilka skillnader som föreligger mellan olika länder och om skillnaderna förändrats. Glädjande nog noteras att överlevnaden i samtliga cancerformer förbättrades i samtliga länder under 1995–2007. Man noterade även att det fanns nationella skillnader.
Sammanfattningsvis var överlevnaden bättre i Sverige, Australien och Kanada än i andra länder. Sämre överlevnad, samtliga malignitetsformer sammanräknade, noterades i England, Nordirland, Danmark och Wales, medan siffrorna var något bättre i Norge, dock inte lika bra som i Sverige. De nationella skillnaderna i överlevnad var mest markerade när det gäller ettårsöverlevnad för patienter ≥65 år.
Författarna har tittat på hur de nationella skillnaderna utvecklats över tid och konstaterar att särskilt när det gäller bröstcancer minskade skillnaderna över tid. Femårsöverlevnaden i bröstcancer i de »bästa« länderna låg kring 89 procent i mitten av 1990-talet jämfört med 73 procent i länderna med sämst överlevnad vid samma tidpunkt. Det innebär således att skillnaderna uppgick till 12 procentenheter. När man tittade på perioden 2005–2007 var överlevnaden 89 procent i de bästa länderna och 87 procent i de sämsta, vilket innebär att skillnaden under ett decennium sjunkit från 12 till 2 procent.
För övriga cancerformer vid sidan av bröstcancer minskade de nationella skillnaderna inte lika mycket över tid som för bröstcancer.
När det gäller lungcancer noteras stora nationella skillnader: femårsöverlevnaden i Kanada uppgick till 18,4 procent, vilket ska jämföras med 8,8 procent i Storbritannien. För kolorektalcancer noteras stora skillnader. Mellan Storbritannien, som har sämst siffror, och Australien som har bäst, skilde sig femårsöverlevnaden mer än 12 procentenheter. De nationella skillnaderna i överlevnad i kolorektalcancer minskade över tid men bara för patienter ≥65 år.
Den aktuella sammanställningen ska ses som översiktlig. Det huvudsakliga resultatet, nämligen att de nationella skillnaderna är relativt stora, tycks dock robust och är onekligen intressant. Författarna tror att de observerade skillnaderna mellan länderna beror på skillnader i hur tidigt tumörerna upptäcks och skillnader i behandling av dem. Att resultaten skulle vara missvisande och bero på exempelvis systematiska felaktigheter i de data som används eller att klassifikationerna skiljer sig mellan olika länder håller författarna däremot som osannolikt.