I Lancet Oncology presenterades sommaren 2010 en mycket uppmärksammad metaanalys i vilken användning av angiotensinreceptorblockerare (ARB) kopplades till ökad risk för cancer. Men de rönen har inte kunnat verifierats i en ny metaanalys, även den presenterad i Lancet Oncology.

Studien är en sammanslagning av 70 olika undersökningar som sammantaget omfattar 324 168 deltagare. Resultaten kan sammanfattas med att man inte funnit stöd för att användning av vare sig ARB eller något annat blodtryckssänkande preparat (däribland beta-blockerare, ACE-hämmare, diuretika och kalciumflödeshämmare) skulle öka risken för cancer eller påverka den cancerspecifika mortaliteten.
Undantaget i studien är patienter som behandlades med kombinationen ARB och ACE-hämmare; då noterades en viss ökning av risken för cancer. Författarna fastslår följaktligen att de inte kan utesluta att just kombinationen ARB och ACE-hämmare kan innebära ökad risk för cancer men att man inte hittat stöd för att användning av enskilda preparat skulle påverka risken för cancer. Viktigt att notera är att författarna inte tittat på olika typer av cancer utan slagit samman alla malignitetsformer och endast undersökt om deltagarna drabbats av någon malignitetssjukdom.
I den studie som presenterades sommaren 2010 var risken för cancer ökad med närmare 10 procent bland individer som behandlades med ARB. Kraftigt bidragande till detta var att risken för lungcancer var högre hos individer som använde ARB. Värt att notera är att denna metaanalys omfattade närmare 62 000 individer, vilket således innebär att den nu aktuella studien inkluderat betydligt fler deltagare.