Att det finns en inflammatorisk komponent i utvecklingen av ateroskleros är välkänt. Därtill har det framkommit stöd för att inflammation, definierat som högt CRP, kan vara en markör för ökad risk för kardiovaskulär sjukdom. Mot den bakgrunden har det föreslagits att patienter med högt CRP skulle kunna ha särskild nytta av behandling med statiner. Men nu visar en studie i Lancet att så inte tycks vara fallet.

Studien har bedrivits vid 69 centra i Storbritannien och omfattar totalt 20 536 män och kvinnor i åldrarna 40–80 år. Dessa har lottats till antingen statinbehandling (40 mg simvastatin dagligen) eller placebo. Deltagarna har behandlats i fem år. Författarna har även delat in deltagarna i fyra olika grupper baserat på deras CRP-värde då studien inleddes, där gruppen med lägst CRP hade ett värde som understeg 1,25 mg/l och gruppen med högst CRP hade ett värde på 8 mg/l eller högre.
Deltagarna har följts, och det visade sig att statinbehandlade löpte 24 procent lägre risk (95 procents konfidensintervall, KI, 19–28 procent) att drabbas av en kardiovaskulär händelse (hjärtinfarkt, kardiovaskulärt orsakat dödsfall, stroke eller genomgången revaskularisering) under den femåriga uppföljningstiden. Några skillnader avseende skydd mot kardiovaskulära händelser som kunde kopplas till deltagarnas CRP-värde noterades inte. Något förvånande är att författarna noterade att individer som hade både lågt CRP och lågt LDL tycktes ha särskild nytta av statinbehandlingen; för den gruppen noterades en 27-procentig minskning av risken för kardiovaskulära händelser.

Flera tidigare studier har indikerat ett samband mellan högt CRP och förbättrad effekt av statinbehandling, däribland en undersökning som presenterades i fjol i Circulation. I den undersökningen utgick man dock från s k high-sensitive CRP (hs-CRP). Viktigt att notera är att den nu aktuella studien omfattar betydligt fler deltagare än de tidigare undersökningarna.