Mobiltelefonanvändning ökar glukosmetabolismen i de delar av hjärnan som befinner sig närmast telefonen. Det visar en studie som presenteras i JAMA. Studien har bedrivits i USA och omfattar 47 friska individer som undersökts med PET-kamera, där man använt injektion med 18F-fluorodeoxiglukos för att mäta glukosmetabolismen.

Deltagarna hade i samband med undersökningen två mobiltelefoner placerade på vänster respektive höger sida om sitt huvud. Den ena var avstängd. I den andra pågick ett samtal, som inte gick att höra. Deltagaren visste därför själv inte vilken telefon, om någon, som var aktiv. Samtalet pågick närmare en timme, och PET-undersökningen avslöjade att under samtalet ökade glukosmetabolismen i de delar av hjärnan som var närmast telefonen, däribland orbitofrontala kortex. Ökad glukosmetabolism i hela hjärnan noterades dock inte.
Resultaten sammanfattas med att hjärnans funktion, definierat som metabolismen av glukos, påverkas av mobiltelefonanvändning. Författarna understryker att de inte vet om den ökade glukosmetabolismen har klinisk betydelse. Det går i dag inte att säga att det skulle innebära fara eller ökad risk för sjukdom. Att användningen av mobiltelefoner ökat explosionsartat under senare år är givetvis ingen nyhet. Cirka fem miljarder människor världen över beräknas i dag ha en mobiltelefon. Det gör det viktigt att undersöka om det finns några långtidseffekter på hälsan, konstateras på ledarplats i JAMA i en kommentar till studien.