Hos unga män är det diastoliska blodtrycket starkare relaterat till dödlighet än vad det systoliska är, enligt en svensk studie i BMJ. Det systoliska blodtrycket är en starkare riskfaktor för död i medelålders och äldre populationer än det diastoliska. Däremot är förhöjning av det diastoliska blodtrycket vanligare bland yngre, även om det råder en viss osäkerhet kring den prognostiska betydelsen av detta.
Den svenska forskargruppen undersökte blodtrycket hos en kohort unga män som deltagit i hälsoundersökningen i samband med mönstring till värnplikten åren 1969–1995. Totalt följdes runt 1,2 miljoner unga män upp under en mediantid av 24 år. Männen var i snitt 18 år vid mätningen. Under uppföljningstiden dog 2,4 procent av männen. Relationen mellan systoliskt tryck och total dödlighet var U-formad, med den lägsta risken runt 130 mm Hg.
Relationen mellan diastoliskt tryck och total dödlighet var dock monotont växande och starkare, med en risk som ökade skarpare vid högre diastoliskt tryck än 90 mm Hg. En 50-procentig riskökning för död inträffade enligt dessa beräkningar vid ett systoliskt tryck runt 180 mm Hg och vid ett diastoliskt runt 90 (jämfört med 130 mm Hg systoliskt och 30 mm Hg diastoliskt). Båda blodtrycken var monotont och positivt relaterade till kardiovaskulär dödlighet, dvs högre tryck innebar högre risk. För icke-kardiovaskulär dödlighet sågs liknande relationer som för total dödlighet i fråga om både diastoliskt och systoliskt blodtryck. Analyserna justerades för bl a ålder, BMI och muskelstyrka. Ingen interaktion sågs med rökning.
Sammantaget var diastoliskt blodtryck hos unga män starkare relaterat till senare dödlighet än systoliskt blodtryck i denna studie. Resultaten kan ha betydelse för att tidigt kunna identifiera individer med högre risk.