PSA-screening bland män med god hälsa kan kopplas till minskad risk för död i prostatacancer samtidigt som risken för överbehandling tycks vara liten. Detta rapporteras i Journal of Clinical Oncol­ogy.
I den stora amerikanska PLCO-studien (Prostate, lung, colorectal and ovarian screening study) kunde ingen signifikant effekt av PSA-screening visas på prostatacancerspecifik mortalitet i en stor kohort män. En samtidig europeisk studie visade visserligen en signifikant effekt men också att ytterligare 48 män behövde behandlas (med radikal prostatektomi eller strålbehandling, med eller utan hormonterapi) för att förhindra ett dödsfall i sjukdomen. Nyligen rapporterade dock en svensk studie ett NNT på 12 i en population som var yngre och troligen friskare än den amerikans­ka. Författarna till den amerikanska studien har nu gjort en sekundäranalys där man tittat på effekten bland sina friskare studiedeltagare.

Runt 77 000 amerikanska män randomiserades 1993–2001 till intervention med upprepad PSA-screening och rektalpalpation eller till vanlig vård. Efter tio års uppföljning hade 9 565 dödsfall inträffat, varav 164 i prostatacancer. I den nya analysen sågs en signifikant minskning av risken för prostatacancerspecifik mortalitet bland män med ingen eller minimal komorbiditet som randomiserats till PSA-screening jämfört med dem som fått vanlig vård (22 mot 38 dödsfall, P = 0,03). För att för­hind­ra ett dödsfall i prostatacancerspecifik mortalitet vid tio år beräknades ytterligare fem män behöva behandlas i denna grupp. Bland män med åtminstone en samtidig sjukdom hade de som randomiserats till PSA-screening inte lägre dödlighet i prostatacancer än de som inte randomiserats till interventionen (62 mot 42 dödsfall, P = 0,08).
I gruppen män utan komorbiditet är risken för att hinna dö av andra orsaker relativt låg, och dessa män har dessutom större chans att få kurativ behandling än de med påtaglig komorbiditet. Detta förklarar troligen varför PSA-screening – och därmed tidig upptäckt av prostatacancer – hade bättre effekt i denna grupp. NNT rapporterades på en lovande låg nivå jämfört med vad man funnit i tidigare studier. Eftersom detta är en sekundäranalys utförd efter randomisering får dock resultaten ses som hypotesgenererande snarare än definitiva.