Befolkningsbaserade studier kring fysisk prestationsförmåga och metabola riskfaktorer hos svenska kvinnor och män saknas.

LIV 2000-studien genomfördes under perioden 2000–2001 på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm och baserades på ett slumpmässigt urval av 1 357 svenska kvinnor och män i åldern 20–65 år. Nyligen publicerades en rapport från studien, som redovisar data kring fysisk prestationsförmåga, fysisk aktivitet, metabol hälsa och levnadsvanor. För analys av trender jämförs resultaten med motsvarande populationsbaserade undersökning genomförd 1990 (LIV 90). Rapporten visar att två tredjedelar av de yngre, hälften av de medelålders och 40 procent av de äldre uppger att de når upp till gängse nationella och internationella rekommendationer för fysisk aktivitet (30 minuter minst 5 dagar i veckan på en medelhög ansträngningsnivå). Således är låg fysisk aktivitet en prevalent riskfaktor för ohälsa i alla åldersgrupper.

Dessutom visar resultaten att vad gäller syreupptagningsförmåga (VO2-max) relaterad till kroppsvikt föreligger inga skillnader mellan män och kvinnor (se Figur). Detta är intressant, eftersom det inte visats tidigare. Den troliga förklaringen är att tidigare studier inte gjorts på slumpmässiga urval. Ser man till en övergripande bedömning av fysisk prestationsförmåga (kondition, buk- och benmuskelstyrka samt balans) så ökar andelen med låg fysisk prestationsförmåga betydligt hos kvinnor och män över 40 år. Hälften till två tredjedelar av kvinnor och män över 50 år anses ha låg fysisk prestationsförmåga.
Prevalensen av övervikt (BMI), men framför allt av bukfetma, är alarmerande hög i samtliga åldergrupper. Vidare visar analyser av metabol ohälsa att tre av tio unga vuxna, och med ökande ålder upp till åtta av tio äldre, har ≥3 av 8 konventionella metabola riskfaktorer.

Trender som sågs mellan LIV 2000 och den tio år tidigare LIV 90 var att den fysiska prestationsförmågan hos svenska kvinnor och män i åldrarna 20–65 år inte har förändrats nämnvärt under de tio åren. Däremot var det en kraftig ökning av den generella övervikten, men framför allt av bukfetma, bland män i alla åldersgrupper. En kommande studie är planerad för att vidare analysera trenderna inom dessa områden.


VO2-max i relation till kroppsvikt för kvinnor och män i LIV 2000. Inga statistiska skillnader förelåg mellan könen i någon av åldersgrupperna.