Hajdu–Cheneys syndrom kallas en mycket ovanlig autosomal sjukdom som innebär kraftig förlust av benmassa genom omfattande osteoporos, vilket i sin tur leder till bl a tidig tandlossning och missbildning av fingrar, ansikte och skalle.
I Nature Genetics visar forskare från Storbritannien att mutationer i genen NOTCH2 (neurogenic locus notch homolog protein 2) kan kopplas till sjukdomen. Forskarna har haft tillgång till sex patienter med Hajdu–Cheneys syndrom. I fem av fallen har man identifierat mutationer i NOTCH2. I samtliga fem fall ligger mutationen i det »sista« kodande exonet (delsekvensen inom genen som kodar för proteinet i fråga).

De upptäckta mutationerna tros leda till att aktiviteten av NOTCH2 ökar. Tekniken man använt sig av för att upptäcka mutationerna går under namnet »ex­ome sequencing«. NOTCH2 hör till NOTCH-familjen, en grupp gener som visats vara inblandade i ett stort antal olika biologiska mekanismer, däribland cellulär differentiering, neuronal utveckling och angiogenes. Generna är högt konserverade genom utvecklingen. Värt att nämna är också att felreglerad NOTCH-signalering visats vara kopplad till MS och ett flertal malignitetsformer. Nu kan således ännu en sjukdom läggas till den listan.

Författarna konstaterar att rönen inte bara ökar förståelsen för Hajdu–Cheneys syndrom utan också ger ny kunskap kring de molekylära mekanismerna bakom osteoporos generellt. Den som händelsevis inte känner till Hajdu–Cheneys syndrom behöver inte skämmas. Sjukdomen beskrevs första gången i slutet av 1940-talet och är högst ovanlig. Bara ett 50-tal fall finns beskrivna globalt.