Revidering av nationella kostråd pågår ständigt. Nyligen har United States Department of Agriculture (USD) och Health and Human Services (HHS) lanserat »The 2010 dietary guidelines for Americans«. Kostforskaren Linda Van Horn har lett en expertgrupp bestående av 13 nutritionsexperter, som under 18 månader granskat nytillkommen kostforskning och reviderat tidigare rekommendationer från 2005.
De nya kostråden presenteras i form av 23 huvudpunkter för den allmänna befolkningen och sex tilläggspunkter för speciella populationer, som t ex gravida kvinnor.
Eftersom en tredjedel av alla barn och mer än två tredjedelar av alla vuxna i USA är överviktiga fäster man denna gång ännu större vikt vid energibalansen. Det innebär både minskat kaloriintag och ökad fysisk aktivitet och minskat stillasittande. Man lägger i de nya råden också större vikt vid saltintaget och rekommenderar nu en saltrestriktion ner till 2,3 gram natrium (ca 5,75 gram salt) för den allmänna befolkningen och mindre, 1,5 gram natrium (ca 3,75 gram salt), för alla över 50 år, för svarta och för dem med högt blodtryck, diabetes eller kronisk njursjukdom.
Högst 10 procent av kalorierna bör komma från mättade fetter, och man bör ersätta mättade fetter med enkel- och fleromättade fetter. Det dagliga intaget av dietärt kolesterol bör inte överstiga 300 mg per dag, och intaget av transfettsyror ska minimeras. Man rekommenderar ett minskat intag av feta och sötade färdiglagade produkter liksom av raffinerade kolhydrater som t ex vitt bröd och ris.
Alkoholkonsumtionen bör begränsas till en drink eller mindre om dagen för kvinnor och två drinkar eller mindre för män. En drink motsvarar ca 10–15 gram alkohol (ungefär 15 cl vin, 33 cl starköl eller 4 cl sprit).
Intaget av grönsaker och frukt bör öka, och man lyfter fram mörkgröna, röda och orange grönsaker samt baljväxter, t ex ärtor och bönor. Hälften av alla ceralier bör vara fullkorn (hela korn). Man rekommenderar ett ökat intag av magra mejeriprodukter som mjölk och yoghurt. Proteinkällorna bör variera från rent kött, fisk, skaldjur, ägg, ärtor, bönor, sojaprodukter och osaltade nötter till frön. Man föreslår att skaldjur ersätter en del kött och kyckling. Fasta fetter bör bytas mot olja.
Huvuddragen i kostråden påminner om de tidigare amerikanska kostråden från 2005, men denna gång lägger man således ännu större vikt vid energibalansen och saltintaget. I det pressmeddelande som gått ut till befolkningen skriver man: »Njut av maten, men ät lite mind­re. Undvik alltför stora portioner och fyll halva din tallrik med grönsaker och frukt.« Ett budskap som passar utmärkt även för en svensk population i väntan på uppdatering av våra nordiska näringsrekommendationer.