I Kina sjunker mortaliteten i HIV. Det visar en sammanställning som presenteras i Lancet. HIV har varit mycket tabubelagt i Kina, och fram till för knappt tio år sedan vägrade myndigheterna i princip att medge att det fanns HIV-smittade kineser. Läget förändrades 2002 då en nationell satsning för att ge smittade tillgång till antiviral behandling påbörjades. Dessutom erkände myndigheterna att det fanns HIV-smittade i Kina; antalet angavs till upp mot en miljon människor.
Den aktuella studien bygger på nationella epidemiologiska data, och författarna har tittat på utvecklingen av andelen HIV-smittade i Kina över 15 års ålder som, givet att de uppfyller behandlingskriterierna, får tillgång till antiviral behandling. Forskarna har undersökt hur situationen utvecklats från 1985 till 2009. Man behöver dock bara gå tillbaka till 2002 då andelen smittade som gavs möjlighet till behandling var »i princip noll«, skriver författarna. I slutet av 2009 beräknas andelen ha stigit till 63 procent. Samtidigt har mortaliteten bland smittade sjunkit från 39,3 per 100 personår under 2002 till 14,2 per 100 personår under 2009.
Den nationella satsningen har i stor utsträckning varit riktad till landsbygden. En grupp som man framgångsrikt satsat på är individer som smittats via blodtransfusioner, medan missbrukare och prostituerade som smittats med HIV är negligerade grupper. För HIV-positiva injektionsmissbrukare beräknas t ex att andelen som ges behandling uppgick till 43 procent under 2009 (jämfört med 63 procent för samtliga HIV-smittade i Kina) medan mortaliteten för samma grupp och vid samma tidpunkt anges till 15,9 dödsfall per 100 personår (jämfört med 14,2 för samtliga HIV-smittade i Kina).
Intressant att notera är att bland injektionsmissbrukare som stod i kontakt med metadonkliniker var det betydligt fler som fick behandling. Dessutom var mortaliteten lägre än bland missbrukare utan kontakt med en metadonklinik.
På ledarplats i Lancet applåderas de kinesiska ansträngningarna som gjorts. Givet landets storlek, folkmängd och den geografiska spridningen av de smittade är resultaten imponerande. Men man konstaterar samtidigt att mycket arbete återstår. HIV-positiva är fortfarande stigmatiserade i Kina, det finns t ex sjukhus som vägrar behandla smittade. Författarna understryker också att HIV överlag diagnostiseras sent i sjukdomsförloppet i Kina. Dessutom tar det ofta flera månader efter diagnos innan behandlingen påbörjas. Tidigare diagnostik och behandling är således centrala områden att fokusera på. Likaså efterfrågas insatser för att hjälpa i dag negligerade grupper, däribland injektionsmissbrukare, sexarbetare och minoritetsgrupper. En metod som föreslås är att införa omfattande HIV-screening för dessa grupper.