Att leta spår efter blod i avföringen är som bekant en metod för att screena för koloncancer. Men kan ett negativt resultat, dvs om avföringen inte visats innehålla tillräckligt med blod för att nå över brytpunkten, ändå säga något om risken för cancer i kolon? Den frågan har en grupp forskare från Taiwan ställt sig.
Forskarna presenterar sina rön i Lancet Oncology och visar att även små mängder blod, under de nivåer som vanligen sätts som brytpunkter, kan kopplas till ökad malignitetsrisk under flera år efter den initiala screeningen.

Det immunkemiska iFOBT-testet (immunochemical faecal occult blood test, även känt som faecal immunochemical test/FIT) används ofta vid feces-Hb-screening. En vanlig brytpunkt för vad som betraktas som positivt utslag för Hb i avföringen är 100 ng/ml.
Den aktuella studien är prospektiv och påbörjades 2001. Studien omfattar 45 992 personer mellan 40 och 69 år som screenats för blod i avföringen med iFOBT. Av dessa hade 44 324 negativt resultat, dvs ett Hb som understeg 100 ng/ml. 814 individer hade ett värde på ≥ 100 ng/ml, men ingen malignitet påvisades vid påföljande koloskopi. 854 individer hade ett värde på ≥ 100 ng/ml men avböjde koloskopi.

Deltagarna följdes under i genomsnitt 4,4 år, och författarna har tittat på hur många som drabbas av neoplasi i kolon. Resultaten kan sammanfattas med att det fanns en korrelation mellan nivån av Hb i avföringen och risken för neo­plasi även för värden som understeg 100 ng/ml. För gruppen som hade ett värde på 1–19 ng/ml noterades 1,74 neo­plasier per 1 000 personår. Det ska jämföras med 7,08 per 1 000 personår för värden mellan 80 och 99 ng/ml vid screen­ingen.
Det innebär såldes att malignitetsrisken var drygt tre gånger så hög (hazard-kvot = 3,41) i den sistnämnda gruppen som i gruppen med lägst nivåer av Hb – detta trots att samtliga hade ett Hb som understeg det värde som normalt används som brytpunkt för om någon har blod i avföringen.

Högst cancerrisk noterades, kanske inte så förvånande, för individer som haft ett screeningvärde på ≥ 100 ng/ml men som avböjde koloskopi. Där var risken för neoplasi ökad med drygt 8 gånger (hazard-kvot = 8,46) jämfört med individerna med ett screeningvärde mellan 1 och 19 ng/ml. Resultaten står sig även efter att författarna justerat för faktorer som ålder, kön, BMI och hereditet.
Författarna skriver att utgångsvärdet för Hb i feces, även vid nivåer som betraktas som normala, skulle kunna användas för att dela upp människor i olika riskgrupper för koloncancer. Dessa grupper kan sedan följas olika noggrant beroende på risken för malignitet.