Den tvära bukmuskeln, m transversus abdominis, har fått mycket uppmärksamhet inom ländryggsrehabilitering och friskvård på senare tid. Resultaten från min avhandling visar att det finns aktivitetsmönster i denna muskel som man tidigare inte känt till och som rätt utnyttjat kan bidra till att effektivisera träningen av denna muskel, vilket eventuellt kan förhindra/minska ryggbesvär.
Den viktigaste mekaniska funktion som den tvära bukmuskeln tros ha är att bidra till att hålla ryggkotorna på plats när bålen utsätts för belastande moment. I linje med detta har muskeln en karakteristisk, tidig aktivering i relation till de mer ytliga magmusklerna när kroppen påverkas av krafter i olika riktningar. Detta skulle kunna innebära att den djupa muskeln förvandlar den multisegmentella kotpelaren till en kontrollerbar enhet, som de ytliga muskelgrupperna sedan kan arbeta med.
Hos personer med ländryggssmärta har man sett en försenad aktivitet i den tvära bukmuskeln, vilket tagits som bevis på bristande kontroll, med instabilitet som följd. Det finns dock stora brister i kunskapen kring vilka faktorer som påverkar den tvära bukmuskelns funktion i normalfallet, vilket gör det svårt att förstå konsekvenserna av eventuellt förändrade koordinationsmönster vid ländryggsbesvär.
Studierna i min avhandling utfördes på friska försökspersoner i sidoläge och i stående. Muskelaktiviteten mättes med intramuskulär elektromyografi.
Huvudresultaten från de olika delstudierna visade att när balanskravet på bålen var lågt, när försökspersonerna låg i sidoläge, försenades aktiviteten i den tvära bukmuskeln i förhållande till de ytliga magmusklerna både vid plötsliga belastningar framåt eller bakåt och i situationer när ett statiskt mothåll plötsligt försvann.
I stående, när balanskravet skärptes, ökade aktiviteten betydligt i den tvära bukmuskeln oavsett om kroppen utsattes för några belastande vridmoment eller inte. Genomgående i samtliga delstudier var att den tvära bukmuskelns aktivering skilde sig från övriga bålmusklers genom att denna muskel var aktiv, oberoende av om krafterna som verkade på bålen var riktade framåt eller bakåt. Övriga muskler var riktningsspecifika.
Den tvära bukmuskeln har alltså ett unikt aktiveringsmönster, som påverkas av balanskravet på bålen. Tillsammans med dess riktningsoberoende aktivering visar det att muskeln har en viktig generell funktion för ryggens stabilisering och kroppshållningen. Sambandet mellan muskelaktivitet och balans bör utnyttjas i träning som fokuserar på aktivering av den tvära bukmuskeln genom att utveckla övningar som utnyttjar upprätta positioner.