Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en effektiv behandling vid depression, men tillgången till terapeuter är begränsad. Ett sätt att öka tillgången till KBT är att tillhandahålla den via Internet. Avhandlingen visar att KBT i denna form kan ha stor effekt på depressiva symtom, likaså att Internet går att använda för patienters självskattningar av symtomen. Internetbaserad KBT går också att använda efter den akuta fasen för att minska risken för återfall.

En delstudie i avhandlingen visade att Internetbaserad KBT tillsammans med terapeutkontakt via e-post har god effekt på depressiva symtom och ångest. Det mesta tyder på att någon form av terapeutkontakt krävs för en god behandlingseffekt. Det tycks krävas ca 2 timmars terapeuttid för en hel behandling.
Internetbaserad självskattning av symtom kan vara mer praktisk och effektiv än användning av traditionella pappersformulär. Det är dock viktigt att ta reda på om skattningarna via Internetformulären är jämförbara med skattningarna via pappersformulären. I två delstudier jämfördes de psykometriska egenskaperna i pappersversionerna och de Internetbaserade versionerna av två vanliga depressionsformulär: Montgomery–Åsberg depression rat­ing scale – self rated (MADRS-S) och Beck depression inventory – second edition (BDI-II).

Studierna visar att resultaten är jämförbara när det gäller MADRS-S, vilket talar för att det går att använda den Internetbaserade versionen av detta formulär i klinisk praktik. Den Internetbaserade versionen av BDI-II gav samma resultat som pappersversionen när det gäller totalpoäng men något lägre poäng på frågan om suicidalitet. Det indikerar att det finns en risk att detta viktiga mått underskattas med Internetversionen.
Mellan en tredjedel och hälften av alla som tillfrisknat från sin depression återfaller inom ett år i en ny depressionsepisod. Speciellt utformad KBT har visat sig kunna minska återfallen, men detta används sällan i klinisk praktik. En sista studie undersökte möjligheten att tillhandahålla återfallsprevention via Internet, och resultaten visar att färre återfaller efter att ha fått interventionen jämfört med dem som endast gjorde skattningar av sina symtom. Arbetstiden för terapeuten var 2,5 timmar per patient, och metoden kan vara effektiv för att förhindra återfall hos ett stort antal patienter.
Resultaten i avhandlingen tyder på att vårdgivare kan använda Internet för att behandla personer med depression och för att tillhandahålla återfallsprevention samt för att administrera självskattningsformulär som mäter depressiva symtom.