Förlust av benmassa och risk för benskörhetsbrott ökar med åldern och är vanligt förekommande bland kvinnor. I Sverige drabbas varannan kvinna av benbrott någon gång i livet. Kalcium behövs för att underhålla skelettets hållfasthet och förebygga benskörhet, men hur mycket kalcium som behövs har diskuterats länge, och konsensus saknas. Exempelvis rekommenderas kvinnor över 50 år i Skandinavien ett intag på 800 mg, medan rekommendationen i USA är 1 200 mg.
I den svenska mammografikohorten (ca 61 000 kvinnor) har vi studerat långtidsintaget av kalcium i kosten och risken för benskörhet och benbrott. Kalciumintaget mättes med upprepat besvarande av frekvensformulär med frågor om intag av mejeriprodukter och andra livsmedel med kalcium, såsom gröna bladväxter, baljväxter och nötter, liksom om kosttillskott. Information om benbrott hämtades från registerdata. Benskörhet diagnostiserades genom bentäthetsmätning med DEXA i en substudie omfattande 5 022 kvinnor.

Under 19 års uppföljning hade 14 738 av kvinnorna haft benbrott, varav 3 871 var höftfrakturer, och 20 procent av kvinnorna i substudien var bensköra. Analyserna visade att de kvinnor som hade ett kalciumintag under ca 700 mg hade måttligt ökad risk för både benskörhet och benbrott.
I den första kvintilen, jämfört med den tredje referenskvintilen, var risken för höftfraktur 25 procent högre. Där­emot hade kvinnor med ett högre intag inte minskad risk. Resultaten stod sig efter justering för potentiella störfaktorer. Vi fann också en viss överrisk för höftfrakturer vid de högsta intagen av kalcium i studiegruppen (>1 100 mg), ett resultat som bör tolkas försiktigt.
Sammanfattningsvis fann vi att kvinnor med ett lägre intag än 700 mg kalcium per dag hade en ökad risk för benskörhet och benbrott. Däremot minskade inte risken vid ett ökande intag av kalcium.