Dagligt tillskott av vitamin D och kalcium i relativt låg dos reducerar inte incidensen av hudcancer. Det rönet publiceras i Journal of Clinical Oncology.
Vitamin D har väckt mycket intresse, inte minst vad gäller dess möjliga cancerpreventiva effekt. Vitamin D-intag har nämligen kopplats till lägre risk för flera cancerformer, däribland hudcancer. Möss som saknar vitamin D-receptor har högre incidens av hudcancer av typen icke-melanom, och vitamin D-behandling kan minska växten av melanomceller in vitro och i musmodeller.
I en sekundäranalys av studien Women’s health initiative, påbörjad 1995–2000 i USA, har man nu granskat effekten av vitamin D-tillskott och risken för hudcancer, såväl melanom som icke-melanom. Totalt ca 36 000 kvinnor randomiserades till antingen vitamin D-/kalciumtillskott (400 IU/1 000 mg) eller placebo, i en studie som ursprungligen ville studera inverkan på risken för höftfraktur. Kvinnorna var postmenopausala och i åldern 50–79 år. Uppföljningstiden var sju år, och samtliga fall av hudcancer (3 400 icke-melanom och 176 melanom) registrerades årligen.
Det visade sig inte finnas någon skillnad mellan grupperna avseende incidensen av vare sig icke-melanom (hazardkvot 1,02; 95 procents konfidensintervall, KI, 0,95–1,07) eller melanom (hazardkvot 0,86; 95 procents KI 0,64–1,16). En signifikant interaktion rapporteras visserligen: kvinnor som tidigare haft hudcancer av icke-melanomtyp hade minskad risk för melanom om de fått aktiv behandling i stället för placebo. Då multipla subgruppsanalyser utförts och signifikansnivån för denna interaktion är låg måste fyndet dock tolkas med stor försiktighet.
Eftersom detta var en sekundäranalys behövs en ny randomiserad studie för att avgöra frågan definitivt, men en sådan studie skulle behöva vara mycket storskalig, och det är därför osäkert om så kommer att ske. De aktuella resultaten stödjer dock inte idén att vitamin D/kalcium skulle kunna förhindra hudcancer.