Under det senaste decenniet har barnadödligheten i utvecklingsländerna minskat, och jämfört med 1990-talet tycks den positiva utvecklingen på global basis ha accelererat. I Lancet presenteras en sammanställning kring ett antal av de så kallade millenniemålen (Millennium development goals), ett antal målsättningar som antogs av FN och dess 193 medlemsstater år 2000 för att konkretisera ansträngningar som måste göras för att minska fattigdom och svält i utvecklingsländer.
I de åtta målen ingår att minska mödra- och barnadödlighet. Millenniemål nummer fyra avser barnadödlighet, och för att uppfylla det ska ett land minska barnadödligheten för barn under 5 års ålder med två tredjedelar år 2015 jämfört med år 1990, som betraktas som »utgångsläget«. För att uppfylla mål fem, som avser mödradödlighet, ska mödradödligheten minskas med tre fjärdedelar under samma period.

Tittar man globalt noteras att 11,6 miljoner barn under 5 år avled 1990. I år beräknas siffran ha sjunkit till 7,2 miljoner. Av dessa 7,2 miljoner avlider 2,2 miljoner under sina sex första levnadsdagar, 700 000 avlider mellan levnadsdag 7 och 28, medan 2,1 miljoner avlider mellan den första månaden och det förs­ta året. Resterande 2,2 miljoner barn avlider då de är mellan 1 och 5 år gamla. Utvecklingen med fallande barnadödlighet har, som nämnts, accelererat under det senaste decenniet jämfört med 1990-talet i en majoritet av jordens länder. Totalt observeras detta i 106 länder; exempelvis kan nämnas länder som Marocko, Kenya och Zimbabwe, där barnadödligheten i genomsnitt sjunkit med mer än åtta procent per år under det senaste decenniet, dock från höga ursprungsnivåer.
Om den nuvarande trenden håller i sig beräknas 31 länder uppnå mål fyra år 2015, 13 länder når mål fem, medan 9 länder når både mål fyra och fem, där­ibland Iran, Peru, Syrien, Tunisien, Kina, Libyen och Maldiverna. Nu återstår mindre än fyra år till 2015, och det faktum att en mycket hög andel av världens utvecklingsländer uppvisat en accelererande trend där barnadödligheten (och även mödradödligheten) fallit snabbt är givetvis positivt.

Samtidigt visar resultaten att det går att påskynda utvecklingen ytterligare, skriver författarna, som understryker behovet av nya ansträngningar för att målen ska kunna uppnås i fler länder år 2015. Ett område där behoven är särskilt stora gäller begränsning av dödsfallen bland nyfödda, vilket fortfarande är mycket eftersatt i många länder. Omfattande satsningar på att utbilda kvinnor i fattiga länder i kombination med program för att minska antalet döda och smittade i infektionssjukdomar är två faktorer som sannolikt bidragit till den positiva utvecklingen.