Få studiedeltagare läser igenom samtyckesdokument innan de samtycker till att vara med i en vetenskaplig studie. Dagens samtyckesdokument behöver reformeras, menar man i en analys i Annals of Internal Medicine.

Det informerade samtycket är en av hörnstenarna i dagens vetenskap, även om undantag från regeln att inhämta samtycke i vissa studier kan medges. I USA har dock längden på de dokument som krävs för att ge samtycke ökat. I en studie kring genetiska faktorers betydelse för hälsa och risk för hematologiska sjukdomar blev samtyckesdokumentet mer än 2 800 ord långt. Detta är längre än många vetenskapliga artiklar men reflekterar vad den lokala etikprövningsnämnden tyckte var ett lämpligt format.

Författarna utförde därför en separat analys kring sin egen samtyckesprocess. Studiedeltagarna rekryterades från en studentpopulation vid Univer­sity of Michigan i USA. Studenterna inbjöds via e-post och dirigerades till en webbplats där de fick ta del av ett dokument kring informerat samtycke och ett frågeformulär kring fenotypisk information. Tiden som studenterna använde från att de kommit till samtyckesformuläret till att de klickade på »samtycker« mättes. Totalt 1 209 personer deltog i studien.
Beräknad minimilästid för dokumentet var 9 minuter och 26 sekunder, men mediantiden för samtycke var 53 se­kun­­der. 23 procent av studiedeltagarna samtyckte inom 10 sekunder, och 93 procent samtyckte innan minimilästiden passerat. Resultaten indikerar att rutinerna för informerat samtycke måste utvärderas mer aktivt än vad som sker i dag. Populationen i studien var unga studenter, och det är möjligt att äldre deltagare hade läst dokumentet noggrannare. Med tanke på samtyckets centrala roll i forskningen ter det sig ändå högst prioriterat att utvärdera alternativa former för dylika dokument, anser författarna.