Tidigare studier har visat att maternell rökning ökar risken för andningsstörningar och störd kardiorespiratorisk reglering hos det nyfödda barnet. Tobaksrök innehåller nikotin och toxiska förbränningsprodukter. I djurstudier har prenatal nikotinexponering visat på defekt andningsreglering och ökad risk för apné i nyföddhetsperioden.
Om det är nikotinexponering under graviditet som orsakar de skadliga effekter som ses hos barn till rökare borde liknande effekter ses hos barn till snusare. Genom att studera snusning och rökning under graviditet kan man skilja på effekter som orsakas av nikotin (snus) och effekter som orsakas av förbränningsprodukter i tobaksrök. Snus generar en totalt högre koncentration av nikotin i blod än cigaretter.

I en nationell kohortstudie baserad på data från Medicinska födelseregistret för åren 1999–2006 studerade vi associationen mellan tobaksrök under graviditet och diagnosen apné i nyföddhetsperioden. Av 609 551 levande födda barn i enkelbörd hade 7 599 (1,2 procent) exponerats för snus, 41 391 (6,8 procent) för måttlig cigarettrök (1–9 cigaretter/dag) och 16 928 (2,8 procent) för mycket cigarettrök (≥10 cigaretter/dag).
Totalt 931 barn hade diagnosen apné i nyföddhetsperioden, enligt WHO:s ICD-10-klassifikation. Apné definieras som andningsuppehåll under minst 20 sekunder, ofta med tonusförlust, cyanos och blekhet.
Barn till mödrar som snusat under graviditeten löpte två gånger högre risk (oddskvot, OR, 1,96; 95 procents konfidensintervall, CI, 1,30–2,96) att drabbas av apné under nyföddhetsperioden än barn till mödrar som inte använt tobak. Till skillnad från förhållandena vid snusning försvann den förhöjda risken hos barn till rökare helt efter justering för gestationsålder. Detta tyder på att prenatal exponering för snus och tobaksrök påverkar risken för apné på olika sätt: för barn till rökare medieras den ökade risken för apné via ökad risk för prematuritet.
Såväl rökning som användning av snus under graviditet ökar risken för apné under nyföddhetsperioden. Användning av nikotinpreparat som snus eller andra nikotinersättningspreparat under graviditeten kan inte betraktas som säkra alternativ till rökning.