Även ett begränsat alkoholintag är kopplat till ökad risk för bröstcancer. Riskökningen är dock liten. Detta visar en amerikansk studie i JAMA.
Författarna, verksamma vid Har­­vard­­­universitet i Boston, har tittat på ett material med 105 986 kvinnor. Data för perioden 1980–2008 har använts, och kvinnorna har vid flera tillfällen fått uppge hur mycket alkohol de drack och hur ofta. Materialet omfattar 2,4 miljoner personår. Sammantaget drabbades 7 690 kvinnor av invasiv bröstcancer. Det visade sig att 5,0–9,9 g alkohol per dag (motsvarande 3–6 glas vin per vecka) var korrelerat med ökad risk för bröstcancer. Riskökningen var signifikant men ganska liten (15 procent högre risk). Större alkoholintag på minst 30 g per dag, motsvarande ca 3 glas vin per dag, var kopplat till en betydligt större riskökning: ca 50 procent jämfört med absolutister. Riskökningen står sig efter att författarna justerat för andra riskfaktorer.
Författarna undersökte alkoholintag i åldrarna 18–40 år och efter 40 års ålder. Intressant är att även drickande i unga år och i relativt begränsad mängd var kopplat till ökad risk för bröstcancer. En kvinnas alkoholkonsumtion i 20-årsåldern påverkade således hennes risk att decennier senare i livet drabbas av bröstcancer. Sambandet mellan högt alkoholintag och bröstcancer, som bekräftades i denna studie, är välkänt sedan tidigare. Det den aktuella studien tillför är att även ett begränsat alkohol­intag, och intag tidigt i livet, är kopplat till ökad risk för bröstcancer. Men riskökningen är blygsam, skriver författarna, och man måste dessutom ha i åtanke att alkohol i måttlig mängd kan ha en kardiovaskulärt skyddande effekt. Vad kopplingen beror på återstår att utreda.