Barn med autism tycks ha fler neuron i prefrontala kortex. Det visar en amerikansk studie i JAMA. Författarna har låtit experter i anatomi undersöka hjärnan från 13 avlidna pojkar i åldern 2–16 år som avled 2000–2006. Sju av dessa hade autism. Experterna kände inte till diagnoserna i något fall.
Det visade sig finnas betydligt fler neuron (i genomsnitt 67 procent fler) i prefrontala kortex hos pojkarna med autism. Skillnaderna var särskilt uttalade i dorsolaterala, prefrontala kortex. Där hade pojkarna med autism i genomsnitt 1,57 miljarder neuron jämfört med 880 miljoner hos pojkarna utan autism. Regionen har visat sig spela en viktig roll när det gäller emotionell utveckling och social förmåga.
Författarna noterade också att hjärnorna från pojkarna med autism vägde mer. Studien har ett litet antal deltagare, vilket är en begränsning när det gäller att dra statistiskt signifikanta slutsatser. Den indikerar trots det att strukturella skillnader i hjärnan kan vara centrala vid autism. Dessutom är resultaten en indikation på att det är före födseln, när hjärnan anläggs, som skadorna som orsakar autism uppstår givet att antalet neuron bestäms prenatalt.
Flera studier kring genetiken bakom autism har presenterats, medan studierna kring neuroanatomin inte är så många.