Barn och unga som behandlas farmakologiskt för ADHD löper ingen ökad kardiovaskulär risk, enligt en studie i New England Journal of Medicine. Man har med hjälp av registerdata undersökt i vilken utsträckning barn och unga i åldern 2–24 år som behandlas farmakologiskt för ADHD även dia­gnostiseras med kardiovaskulär sjukdom.

Studien omfattar 1,2 miljoner individer med en genomsnittsålder på 11,1 år. Majoriteten (71 procent) var pojkar. Data är från 1986–2005. Totalt omfattas ca 2,6 miljoner personår, var­av 373 667 rör barn och unga som medicineras för ADHD, övriga utgör obehandlade kontroller. Allvarlig kardiovaskulär hän­delse definierades som stroke, hjärtinfarkt eller död till följd av kardio­vas­ku­lär orsak.
Totalt noterades 81 kardiovas­kul­ära händelser (39 strokefall, 9 hjärt­in­fark­ter och 33 avlidna till följd av kardio­vaskulär händelse), dvs 3,1 allvarliga händelser per 100 000 personår. Andelen kardiovaskulära händelser var inte signifikant större hos ADHD-behandlade än hos obehandlade jämnåriga. Författarna tittade specifikt på dem som behandlats med metylfenidat, men inte heller i den gruppen noterades fler händelser.
Att helt utesluta en ökad kardiovaskulär risk vid ADHD-medicinering går visserligen inte, understryker författarna men konstaterar att om det faktiskt föreligger ökad risk vid ADHD-behandling så är den mycket blygsam.
Användningen av läkemedel vid behandling för ADHD har formligen exploderat under de senaste 10–15 åren. Bara i USA medicineras 2,7 miljoner barn, men även i många europeiska länder, däribland Sverige, behandlas ett stort antal barn. Preparat med metylfenidat som verksam substans är enorma försäljningssuccéer och återfinns på listan över världens mest sålda läkemedel. Under 2005 såldes ADHD-preparat globalt för ca 2,6 miljarder dollar, detta beräknas ha ökat till 4,3 miljarder dollar under 2012 – en ökning på 75 procent på sju år.

Kardiovaskulär risk till följd av ADHD-medicinering har varit ett uppmärksammat ämne, inte minst i USA. Inflytelserika American Heart Association rekommenderade för ett par år sedan att EKG bör tas på alla unga som påbörjar ADHD-medicinering.