Under juni 2005–december 2007 gjordes en prospektiv registrering av misstag i handläggningen inom olika kirurgiska specialiteter, där typen klassificerades enligt det traumaregister som används av American College of Surgeons och svårighetsgraden enligt 1992 års version av Claviens klassifikation. De misstag i handläggningen som anmäldes granskades dagligen av läkargruppen, och de som bedömdes vara verkliga misstag registrerades i en databas.

Bland 12 121 inläggningar noterades 873 misstag i handläggningen för 735 pati­enter (6 procent). Av dessa medförde 70 procent ingen åtgärd, 25 procent något slags åtgärd, 5 procent permanent skada och 0,6 procent att patienten avled. Misstagen förekom oftast inom torax-, kärl- och traumakir­urgi (9 procent), tätt följda av gastrointestinal kir­urgi (7 procent). Cirka 95 procent av misstagen i handläggningen medförde inga bestående skador, men i en fjärdedel av fallen behövdes olika åtgärder.

Tekniska misstag var vanligast och stod för 21 procent av misstagen i handläggningen. Andra misstag som bidrog till att patienter avled (n = 5) var felaktig eller fördröjd diagnos, felaktig bedömning och fördröjd ankomst till operationssalen. Tekniska misstag var även den vanligaste orsaken till bestående skador. Av tekniska misstag för 188 patienter ledde 15 procent till bestående men (oftast nervskador), och 61 procent behövde reopereras.

Det finns inte något bra svenskt ord för att översätta »medical error«. Här används »misstag i handläggningen«. Författarnas definition är »an act of omis­­­sion or commission in planning or execution that contributed or could con­trib­ute to an unintended result«. I denna läsvärda artikel visas än en gång att misstag i handläggningen inte är ovanliga (6 procent) inom opererande specialiteter, och ca 30 procent av dem får allvarliga konsekvenser.