Akut nedre luftvägsinfektion är en av de största anledningarna till mortalitet och morbiditet hos små barn. Årligen beräknas att 156 miljoner barn världen över drabbas av detta, medan 1,56 miljoner barn avlider. Men hur många av dessa sjukdomsfall och avlidna beror på influensa? Det är den centrala frågeställningen i en metaanalys som presenteras i Lancet.
Studien har finansierats av Bill och Melinda Gates’ stiftelse och omfattar totalt 43 studier som publicerats under perioden 1995–2010. Totalt omfattar dessa 43 studier data från åtta miljoner barn. Författarna beräknar med utgångspunkt från studierna att under 2008 drabbades globalt 90 miljoner barn under 5 år av influensa.
Detta resulterade i 20 miljoner fall av influensaorsakad nedre luftvägsinfektion, vilket i sin tur utgjorde 13 procent av samtliga fall av akut nedre luftvägsinfektion hos barn under 5 år. En miljon av dessa influensaorsakade luftvägsinfektioner betecknas som svåra (severe). Därtill beräknar man att 28 000–111 500 barn avled till följd av sin influensainfektion under 2008, varav 99 procent i utvecklingsländer.

En anledning till varför kunskap om sjukdomsbördan orsakad av influensa är viktig är det faktum att det går att vaccinera mot sjukdomen. Författarna understryker att kunskapen är för dålig vad gäller luftvägsinfektioner hos barn som orsakas av andra patogener än influensa, däribland RS-virus, streptokocker och Haemophilus influenzae.