Andelen aborter per 1 000 kvinnor har inte förändrats under de senaste åren på global basis. Däremot har andelen osäkra aborter ökat. Det är de huvudsakliga fynden i en artikel som presenteras i Lancet.

Författarna har sammanställt data kring aborter världen över. Uppgifter har inhämtats från en mängd olika håll. Man har använt sig av officiell statistik men också av information från enskilda sjukhus och enkätundersökningar i vilka kvinnor har fått svara på frågor kring graviditet och abort. Samma metodologi har använts vid tre olika tidpunkter: 1995, 2003 och 2008.
Tittar man på det globala antalet aborter per 1 000 kvinnor mellan 15 och 44 år noteras att detta uppgick till 35 aborter per 1 000 kvinnor år 1995 för att sedan sjunka till 29 år 2003. Därefter tycks nivån ha hållit sig stabil, då det var 28 aborter per 1 000 kvinnor år 2008. Om man däremot tittar på andelen av samtliga aborter som är osäkra så har denna ökat från 44 procent år 1995 till 49 procent år 2008. Osäkra aborter har definierats enligt Världshälsoorganisationen WHO och innebär i korthet att ingreppet görs av personal utan rätt utbildning och/eller i en miljö som inte uppfyller medicinska krav.

Studien visar också att det i länder med restriktiva abortlagar inte görs färre aborter, snarare fler, och att en högre andel av dessa aborter är osäkra. I en kommentar till artikeln som presenteras i Lancet under rubriken »Abortion: what is the problem?« konstateras att studien ger stöd för att kvinnor som vill avsluta en oönskad graviditet kommer att se till att göra det även om det innebär att ingreppet utförs på ett sätt som innebär risker för kvinnans hälsa. Dessutom flaggas för att siffrorna kan vara för försiktiga vad gäller både antalet aborter och andelen osäkra aborter. Särskilt gäller detta i länder med re­strik­tiva abortbestämmelser, där det ofta finns starka incitament att hålla siffrorna på en låg nivå.

Resultaten kan sammanfattas med att från mitten av 1990-talet och närmare ett decennium framåt föll antalet aborter på global basis, men den utvecklingen tycks ha avstannat. Samtidigt har andelen osäkra aborter ökat, vilket innebär att åtgärder krävs för att vända utvecklingen, då osäkra aborter är en mycket viktig förebyggbar orsak till mödradödlighet. I kommentaren till artikeln anges att osäkra aborter orsakar vart sjunde till vart åttonde dödsfall bland samtliga kvinnor som avlider i samband med graviditet och förlossning. Aborter måste, med andra ord, bli säkrare – särskilt där de inte är tillåtna.