Tidig kontakt med palliativ vård kan ha flera fördelar för lungcancerpatienter, visar en randomiserad studie i Journal of Clinical Oncology.
I USA får i dagsläget allt fler cancerpatienter kraftfull cytostatikabehandling, inte sällan med multipla regimer, även i livets slutskede. Detta kan dock leda till allvarliga biverkningar som påtagligt försämrar livskvaliteten och försenar överföringen till hospisvård.

I en amerikansk studie vid Massachusetts General Hospital har man nu undersökt om tidig kontakt med en specialist i palliativ vård kan förbättra samordningen av cytostatikabehandlingen och inledningen av hospisvården.
151 patienter med nydiagnostiserad, metastaserad icke-småcellig lungcancer randomiserades till antingen onkologisk behandling och tidig palliativ vård eller standardmässig onkologisk behandling. Tidig palliativ vård innebar att patienten träffade en läkare eller sjuksköterska från det palliativa vårdteamet minst en gång i månaden för konsultation i fråga om sjukdomen, symtomen och behandlingsbesluten. De två grupperna följdes upp i 18 månader. 88 procent av patienterna hade då avlidit. Det har tidigare publicerats resultat från studien om att patienterna i palliativgruppen hade bättre överlevnad än standardgruppen.

Antalet cytostatikakurer skilde sig inte mellan grupperna, däremot hade patienterna i palliativgruppen i betydligt mindre utsträckning fått intravenös cytostatikabehandling under de sista 60 dagarna före döden (oddskvot 0,5, 95 procents konfidensintervall 0,23–0,99). De hade även ett längre intervall mellan sista intravenösa cytostatikados och döden (median 64 dagar) än standardgruppen (median 40 dagar; P = 0,02). Patienterna i gruppen med tidig palliativ vård hade också i högre grad varit inlagda på hospis i mer än en vecka före döden (60 procent mot 33 procent; P = 0,004).
I de riktlinjer för god livskvalitet i livets slutskede som tagits fram i USA ingår samordning av sista cytostatikabehandling och överföring till hospis före döden som effektmått. Genom tidig kontakt med specialister i palliativ vård kunde dessa kvalitetsmått förbättras i den aktuella studien. Författarna uppmuntrar därför till satsning på sådana kontakter, åtminstone i patientgruppen med spridd lungcancer.