Patienter som genomgår hormonbehandling för prostatacancer löper inte ökad risk att avlida i kardiovaskulär sjukdom. Det visar en studie som presenteras i JAMA. Den är en metaanalys där man slagit samman data från åtta olika studier. I dessa ingår sammanlagt 4 141 män med icke-metastaserad pros­tatacancer. Drygt hälften, 2 200, hade hormonbehandlats med en GnRH-agonist (gonadotropin-releasing hormone). Författarna har tittat på mortalitet av kardiovaskulära orsaker bland patienterna. Studiernas medianuppföljningstid varierade mellan 7,2 och 13,2 år.

Bland de 2 200 männen som hormonbehandlats avled 255 (11,0 procent) till följd av kardiovaskulär sjukdom under uppföljningstiden. Bland de 1 941 männen med pros­tatacancer som inte hormonbehandlats avled 242 (11,2 procent) av samma orsak. Resultaten kan således sammanfattas med att patienter som hormonbehandlats inte löpte ökad risk att avlida till följd av kardiovaskulär sjukdom. Detta gällde för övrigt både på lång (minst tre år) och kort sikt (mindre än sex månader). När författarna där­emot tittade på samtliga dödsorsaker noterades att hormonbehandlade löpte minskad risk att dö. Detta noterades även när man tittade på mortalitet enbart till följd av prostatacancer.

Författarna understryker att man inte noterat någon ökad risk för just kardiovaskulär dödlighet men att data slagits samman för samtliga patienter. Det går inte att utesluta att det kan finnas kategorier av patienter med prostatacancer och kardiovaskulär sjukdom som löper ökad risk att avlida av kardiovaskulära orsaker om de genomgår hormonbehandling, och att man bör vara försiktig med behandlingen för dessa subgrupper.