I Lancet presenteras en studie kring brännskador hos barn. Undersökningen har gjorts i USA och bygger på en sammanställning av 952 barn vars genomsnittsålder uppgick till 7 år. Två tredjedelar av dem var pojkar. Samtliga barn behandlades under perioden 1998–2008 för brännskada vid ett barnsjukhus i Texas (Shriners Hospital) enligt riktlinjer från American Burn Association. Brännskadan täckte i samtliga fall minst 30 procent av den totala kropps­ytan. Totalt avled 123 av barnen, motsvarande 13 procent, till följd av sina skador.

Författarna har tittat på hur mortaliteten påverkas av hur stor del av kroppen som var brännskadad och delade in barnen i grupper utifrån skadans omfattning. Det visade sig att 60 procent av kroppsytan tycks vara en brytpunkt, då mortaliteten steg snabbt vid skador över denna nivå. Tittar man på skador mellan 50 och 59 procent noterades en total mortalitet på 7 procent. Vid skador mellan 60 och 69 procent hade siffran stigit till 16 procent.
För brännskador som täcker mellan 70 och 79 procent av kroppsytan var mortaliteten 22 procent. För gruppen med svårast skador, mellan 90 och 100 procent av kroppsytan, avled mer än vartannat barn. Grupperna var jämförbara avseende både ålder och kön.

Varför mortaliteten tycks stiga brant vid skador som överstiger 60 procent är inte helt klarlagt, men risken för multipel organsvikt och sepsis tycks öka vid så pass omfattande brännskador. Om barnen inhalerat rök och drabbats av skador till följd av detta var det kopplat till ökad mortalitet, men även justerat för eventuella inhalationsskador var 60 procent en brytpunkt.
Författarna konstaterar att barn med brännskador som överstiger 60 procent omedelbart ska skickas till en brännskadeenhet för fortsatt vård. Vid sådana centra måste man vara särskilt vaksam på skador över 60 procent, skriver författarna vidare.

En liknande undersökning, gjord vid samma centrum i Texas, presenterades i New England Journal of Medicine år 1998. I den studien, som omfattade tidsperioden 1990–1996, konstaterades att 40 procent av kroppsytan var en brytpunkt för ökad risk att avlida och att skador över 40 procent måste handläggas vid en brännskadeenhet. I den nu aktuella studien har nivån således höjts till 60 procent, vilket kan bero på att man blivit bättre på att behandla brännskador under det senaste decenniet.
Värt att notera är också att studien visar att barn under 2 års ålder har ungefär samma överlevnadssiffror som äldre barn, vilket tros bero på att man blivit bättre på att behandla små barn med svåra brännskador.