Ett läkemedel som används för att förebygga bröstcancer hos postmenopausala kvinnor har visat sig påverka bentätheten. Preparatet går under namnet exemestan och hör till läkemedelsklassen aromatashämmare. Dessa sänker östrogenproduktionen, och just den effekten har gjort att det funnits misstankar om att behandling med preparatet kan medföra ökad risk för osteoporos.

Studien presenteras i Lancet Oncology och omfattar 351 kvinnor med en genomsnittlig ålder på 61 år. Samtliga deltagare löpte ökad risk att drabbas av bröstcancer. Ingen av dem led av osteoporos. De lottades till behandling med exemestan (25 mg per dag) alternativt placebo. Samtliga deltagare, i såväl behandlings- som kontrollgruppen, gavs dessutom tillskott av vitamin D och kalcium. Behandlingen pågick i två år. Benmineraltätheten undersöktes vid flera lokalisationer då studien påbörjades och efter två år.

Det visade sig att benmineraltätheten, mätt i distala radius, sjönk med 6,1 procent bland de exemestanbehandlade jämfört med 1,8 procent bland kontrollerna. Mätt vid distala tibia var minskningen 5,0 procent i behandlingsgruppen och 1,3 procent bland kontrollerna.
Författarna har inte tittat på frakturer som effektmått men hoppas att framöver få se studier där detta undersöks. Likväl efterfrågas studier med längre uppföljningstid än två år.
Preparatet är tänkt att användas för att förebygga bröstcancer hos kvinnor som löper ökad risk för detta. Man bör dock i varje enskilt fall noga väga för- och nackdelar med behandling och då väga in risken för osteoporos i bedömningen, konstaterar författarna. Därtill bör behandlade kvinnor följas noga avseende bentäthet och ges tillskott av både vitamin D och kalcium. Biverkningar, såsom sänkt bentäthet, är det också relevant att ta hänsyn till, då preparatet används i preventivt snarare än behandlande syfte, vilket innebär att en stor patientgrupp kan komma att använda preparatet.