I New England Journal of Medicine presenteras en studie där minnet undersökts med hjälp av djup hjärnstimulering. Författarna har utgått från sju patienter med epilepsi som fått elektroder inopererade för att utreda epileptiskt fokus för anfallen. Med hjälp av dessa elektroder, som alltså inte opererats in specifikt för studien, undersökte man om det går att påverka minnesförmågan genom djup hjärnstimulering av hippocampus eller entorinala kortex, de två regioner i hjärnan som elektroderna placerats vid och som har en funktion vad gäller minne och inlärning.
Författarna prövade deltagarna i ett spatialt minnestest där de fick spela ett dataspel, i vilket de kör taxi till sex olika destinationer i en virtuell stad med olika landmärken. I samband med att deltagarna kör sin bil i spelet stimulerades regionerna i hjärnan elektriskt (alternativt var de avslagna, dvs ingen stimulering skedde). Man undersökte därefter hur väl deltagarna mindes vägen och olika landmärken längs den.
Resultaten kan sammanfattas med att stimulering av entorinala kortex under inlärning förbättrade minnet. När detta område stimulerades tenderade deltagaren att minnas vägen bättre och tog till och med genvägar jämfört med om hippocampus stimulerats eller om ingen stimulering skett under inlärningstillfället. Inga andra minnestest gjordes, förutom detta spatiala test med virtuella bilfärder, vilket innebär att man inte kan dra några slutsatser vad gäller andra minnesfunktioner. Resultaten är principiellt intressanta men bör ses som tidiga, inte minst mot bakgrund av det låga antalet deltagare.