Kroniskt trötthetssyndrom (chronic fatigue syndrome) är en omdebatterad diagnos som omfattar oförklarlig trötthet och ibland minnes- och smärtproblematik. Genesen är okänd, och prevalensen anges till 0,2–0,4 procent.
I Lancet presenteras en studie i vilken man har behandlat unga med kroniskt trötthetssyndrom med KBT via Internet med god effekt. Studien har gjorts i Holland och omfattar 135 ungdomar mellan 12 och 18 års ålder som alla diagnostiserats med kroniskt trötthetssyndrom. Ungdomarna delades in i två lika stora grupper. En grupp gavs Internetbaserad KBT som omfattade kontakt med en behandlare via en särskild sida på Internet. Programmet kunde följas av föräldrarna som själva kunde logga in på sidan. Kontrollerna gavs vanlig behandling, som bl a omfattade rehabilitering i gruppform och normal KBT.
Efter sex månader noterades att 75 procent av ungdomarna som fått Internetbaserad KBT gick i skolan på heltid, vilket ska jämföras med 16 procent av kontrollerna. 85 procent av behandlingsgruppen rapporterade att de inte längre led av svår trötthet jämfört med 27 procent av kontrollerna. Vidare noterades att 78 procent av de behandlade ansåg att de »fungerade normalt fysiskt«, vilket ska jämföras med 20 procent bland kontrollerna.
En potentiell förklaring till varför Internetbaserad KBT tycks mer effektiv än vanlig KBT är följsamhet; det är lättare för ungdomarna att sätta sig framför en dator än att ta sig till sin behandlare. Resultaten har uppmärksammats, men diagnosen är som nämnts omdiskuterad. Bland annat har de diagnoskriterier som fastställts kritiserats för att vara alltför otydliga och bitvis godtyckliga.