Under 2000-talet har det skett en minskning av arbetstiden i både Nordamerika och Europa. Framför allt har detta påverkat kirurgiska specialiteter genom en stor mängd akut- och jourtjänstgöring. Man har befarat sänkt kvalitet på den kirurgiska träningen för kirurger under utbildning, vilket kan leda till sämre resultat. Likaså kan en minskad kontinuitet i vården av kirurgiska patienter medföra risk för försämrad vårdkvalitet.
Även om det finns omfattande litteratur som visar att trötthet är kopplad till medicinska misstag och försämrat resultat finns det inga studier som sammankopplar trötthet hos kirurger under utbildning med sämre resultat för kirurgiska patienter.

Författarna till den aktuella studien har gjort en systematisk genomgång och metaanalys av sambandet mellan arbetstidsförkortning och morbiditet och mortalitet vid olika kirurgiska ingrepp genom att granska jämförbara studier som gällde kirurger under utbildning inom olika kirurgiska specialiteter i USA gjorda före och efter det att arbetstidsförkortningen införts. Arbetstidsförkortningen infördes 2003. I studien inkluderades artiklar från januari 2000 till september 2009. I mortalitetsstudien inkluderades 385 639 patienter som opererats före och 345 009 patienter som opererats efter arbetstidsförkortningen. Den längre arbetstiden visade en icke-signifikant ökad risk för död. Däremot fanns ingen skillnad i morbiditet när 33 317 respektive 31 029 patienter inkluderades.

Sammanfattningsvis konstaterar författarna att arbetstidsförkortningen inte påverkat patienterna negativt med avseende på morbiditet och mortalitet. Man påpekar även svagheterna i studien: att materialet i alla ingående artiklar utgörs av retrospektiva kohortstudier och att det föreligger stor heterogenitet. Vad gäller mortalitet kan man förvänta sig att denna successivt sjunkit med tiden genom exempelvis förbättrad kirurgisk teknik och intensivvård, och arbetstidsförkortningen har inte motverkat detta. Man diskuterar även vikten av ökad handledning i samband med operation.
De flesta patienter vill med största säkerhet, liksom jag, bli opererade av en utvilad kirurg och, om det är fråga om en kirurg under utbildning, att denna har en erfaren handledare som assi­stent.