I JAMA presenteras en av de största undersökningar som gjorts kring hur traumapatienter bör transporteras. Resultaten kan sammanfattas med att helikoptertransport var förknippad med minskad risk att avlida till följd av skadan jämfört med transport med ambulans.
Studien bygger på amerikanska data från 2007–2009 och omfattar 223 475 patienter med svårt trauma (minst 15 poäng på skalan Injury severity score, både trubbigt och penetrerande våld) över 15 års ålder. Samtliga patienter transporterades till ett traumacenter. Centren klassificerades som nivå I eller II, där nivå I har högst kapacitet. Det finns även traumacenter av nivå III, som inte har inkluderats i studien. Totalt skedde 61 909 patienttransporter med helikopter, medan övriga 161 566 transporterades på marken, alltså med bil. Primärt effektmått var överlevnad, dvs utskrivning från sjukhuset efter behandling eller död till följd av skadorna. Uppgifterna inhämtades från registret American College of Surgeons (ACS) National Trauma Data Bank (NTDB), som i sin tur omfattar data från 900 olika traumacenter över hela USA.

Det visade sig att 12,6 procent av dem som transporterats med helikopter avled jämfört med 11 procent av dem som transporterats med ambulans. Men de helikoptertransporterade tenderade att vara svårare skadade. När man justerade för skadans allvarlighetsgrad, patientens ålder och kön, vitalparametrar, transportens längd och vilken nivå traumacentret hade (I eller II) noterades ett annat resultat. Då visade det sig att helikoptertransport var förknippad med 16 procent mindre risk att avlida vid nivå I-traumacenter. För nivå II var siffrorna jämförbara: 15 procent lägre risk att avlida för helikoptertransporterade.

Tidigare studier har visat att helikoptertransport av svårt skadade räddar liv, men det har rört sig om ganska små undersökningar, där man bara i begränsad utsträckning kunnat kontrollera för orsaker som skadans allvarlighetsgrad, patientens ålder och transportens längd, vilket den aktuella studiens storlek möjliggjort. Att helikoptertransporter medför ökade kostnader är en viktig invändning men också ett bra skäl till att analysera effekten av helikoptertransporter av traumapatienter i termer av förbättrad prognos. I USA avlider årligen 169 000 människor till följd av trauma.