Dödligheten i mässling har sjunkit markant under det senaste decenniet: från 535 300 dödsfall per år under 2000 till 139 300 dödsfall under år 2010. Det visar beräkningar som presenteras i Lancet. Siffrorna innebär att dödligheten på global basis sjunkit med 74 procent under det senaste decenniet.
Den främs­ta orsaken till detta är omfattande kampanjer för att få allt fler människor världen över att vaccinera sig. Värt att understryka är dock att siffrorna är estimat baserade på en statistisk modell och inte hämtade från dödsorsaksregister.

Även om den globala bilden visar på stora framsteg finns undantag. I Indien återstår fortfarande mycket att göra. Landet svarar för närmare hälften (47 procent) av alla dödsfall i mässling, vilket ska jämföras med Afrika som helhet, där 36 procent av dödsfallen sker. I Europa och USA sker för övrigt mindre än en procent av alla dödsfall i mässling. Bristande vaccination tros vara en av förklaringarna till problemen i Indien. Vaccinationsgraden i landet uppgick år 2010 till 74 procent, vilket kan jämföras med Europa och USA, där vaccinationsgraden är 97 respektive 95 procent.
Under perioden 2000–2007 gjordes stora satsningar för att få bukt med mässling globalt. Satsningarna bar, som nämnts, frukt och resulterade i att WHO år 2008 satte det ambitiösa målet att reducera antalet dödsfall i mässling med 90 procent mellan åren 2000 och 2010. Den målsättningen tycks man således inte ha uppnått.
I förlängningen är målet att helt utrota mässling: av WHO:s fem regioner har fyra, alla utom sydöstra Asien, nu satt som mål att sjukdomen ska vara helt utrotad senast år 2020. Författarna betonar behovet av metoder för att de facto mäta mortaliteten, inte bara estimera den, nu när man satsar på att helt utrota sjukdomen.