Ett protein av typen sirtuiner kan kopplas till åldrande. Det visar en studie som presenteras i Nature. Sirtuiner är en grupp enzymer som tidigare visats vara inblandade i ett flertal flera olika biologiska mekanismer, däribland reglering av transkription och metabol kontroll. Forskning har även indikerat att de skulle kunna påverka åldrandet genom reglering av HSF-1 (heat shock factor 1), som är central för cellens svar på stress.

Det är just kopplingen till åldrande som undersökts i den aktuella studien. Forskarna visar nämligen att överuttryck av sirtuin 6 (SIRT6) leder till att möss lever längre; livstiden förlängdes med ca 15 procent. Detta gäller dock bara hannar, för honor noterades ingen påverkan på livslängden.
Forskningen är en uppföljning av en studie som presenterades för ett par år sedan i tidskriften Cell. I den visades att möss som saknar SIRT1 har kortare livslängd än normalt. Tidigare publicerad forskning på bl a jäst och flugor har visat att sirtuiner kan påverka livslängden, nu har det således även visats på möss. I en kommentar som presenteras i Nature skulle en möjlig förklaring vara att SIRT6 skyddar mot tumörutveckling, men detta är ännu spekulationer: mekanismen/-erna genom vilken livslängden påverkas av enzymet återstår att klarlägga.
Sirtuiner har blivit ett stort forskningsfält. Som exempel kan nämnas en nyligen publicerad studie i Nature Medicine där SIRT1 kopplades till Huntingtons sjukdom (refererad i LT nr 13/2012, sidan 688). Fältet har också visats stort intresse av läkemedelsindustrin. Exempelvis förvärvades ett bioteknikbolag som framför allt sysslar med sirtuiner för ett par år sedan av läkemedelsbolaget Glaxo Smith Kline. Prislappen landade på fem miljarder kronor. Konkreta farmakologiska applikationer baserade på rönen återstår dock att visa. Som bekant finns det åtskilliga exempel på forskningsfält som snabbt blivit populära med stora forskningsinvesteringar från industrin som följd men där resultaten sedan uteblivit.