Att analysera genetiska förändringar i en tumör ger information som kan användas för att skräddarsy behandling utifrån tumörens karakteristika. Detta är ett exempel på s k individanpassad medicin. Men nu visar en studie i New England Journal of Medicine att tumörer tycks vara mer heterogena genetiskt än man hittills trott.

Författarna har tittat på fyra patienter med metastaserad njurcancer. Man har tagit multipla prov från både tumörer och metastaser och analyserat dessa genetiskt. Totalt togs och analyserades 30 prov från de fyra patienterna. Man analyserade primärtumörer och metastaser från två patienter särskilt noga och fann att drygt 60 procent (63 respektive 68 procent) av samtliga mutationer i en given tumör inte fanns bland alla tumörproven. En slutsats man kan dra av detta är således att det finns en risk att man missar mutationer om man bara tar ett prov från tumören, vilket i sin tur kan ge felaktig information om hur behandlingen ska skräddarsys och om pro­­gnosen.

En konsekvens av de aktuella fynden är att man bör ta flera prov från varje tumör för att skapa sig en komplett bild av tumörens genetiska karakteristika. Att olika typer av mutationer kan finnas inom en och samma tumör och dess metastaser är känt sedan tidigare. Den nu aktuella studien är dock en av de första där man systematiskt analyserat detta.