Kvinnliga prostituerade (sex workers) i låg- och medelinkomstländer löper 14 gånger högre risk att smittas med HIV än den kvinnliga befolkningen som helhet. Det visar en amerikansk studie i Lancet Infectious Dis­eases.

Studien är en metaanalys som omfattar 102 olika studier publicerade under perioden 2007–2011. Totalt omfattar de studier som ingått i sammanställningen data från närmare 100 000 kvinnliga prostituerade i 50 olika låg- och medelinkomstländer världen över. Sammantaget var HIV-prevalensen bland dessa kvinnor 11,8 procent. Jämfört med den kvinnliga befolkningen i stort var det 13,5 gånger vanligare att en kvinnlig sexarbetare var HIV-smittad.

Men bilden är högst heterogen. Prevalensen både i absoluta tal och i jämförelse med övrig kvinnlig befolkning skiljer sig kraftigt mellan länder och regioner. Tittar man på olika världsdelar sticker Asien ut. Där är HIV-infektion 29 gånger vanligare hos prostituerade än hos landets kvinnliga befolkning i stort. I Sydamerika och Afrika är de relativa skillnaderna lägre (men ändå höga), där är det 12 gånger vanligare att prostituerade är HIV-smittade. Tittar man på de 26 länder med högst HIV-prevalens bland prostituerade anges denna till i genomsnitt 31 procent, vilket är tolv gånger högre än i befolkningen i stort.
Att prostituerade löper kraftigt ökad risk för HIV-infektion har varit känt sedan sjukdomen upptäcktes, men magnituden av riskökningen är dåligt kartlagd.