Tinnitus är som bekant ett stort problem för många människor, och det finns få behandlingsstrategier med validerad effekt.

I Lancet presenteras data från en multidisciplinär behandlingsmetod för tinnitus. Studien har gjorts i Holland under perioden 2007–2011. Totalt ingick 492 individer över 18 års ålder, samtliga med tinnitus men friska i övrigt. Deltagarna utreddes och följdes upp av en audiolog. De fick information om tinnitus och erbjöds därefter, om deras tinnitus resulterade i hörselnedsättning, en hörapparat. Om deltagarna så önskade gavs de även en «tinnitus masker«, en maskin som ger ifrån sig ett ljud som ska »slå ut« tinnitustonen som den drabbade upplever. Värt att notera är dock att effekten av tinnitusmaskering är dåligt vetenskapligt validerad.

Deltagarna lottades därefter till två grupper: en kontrollgrupp på 247 patienter och en behandlingsgrupp på 245 patienter. De senare fick, vid sidan av nämnda insatser från audiologen, träffa en psykolog och gavs behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT). KBT-behandlingen gavs veckovis i grupp och 120 minuter per gång under tolv veckor. Syftet med KBT var att lära patienten att leva med sin tinnitus och att hitta sätt att minska besvären av den. Därtill fick patienter i behandlingsgruppen stöd av sjukgymnast och talpedagog. De genomgick också behandling med vad som kallas ljudstimulering, vilket bygger på att patienten under lång tid exponeras för externt brus. Syftet är att därigenom vänja patienten vid symtomen.

Effekten utvärderades efter tre, åtta och tolv månader. Primärt effektmått var tre olika skattningsskalor relaterade till tinnitus och livskvalitet. Författarna skattade hälsorelaterad livskvalitet enligt Health utilities index-skalan. Man tittade också på handikapp kopplat till tinnitus enligt Tinnitus handicap inventory-skalan och svårighetsgraden av patientens tinnitus enligt Tinnitus quiestionnaire-skalan.
Efter tolv månader hade patienterna i behandlingsgruppen bättre resultat på samtliga skalor än kontrollerna. Det skilde t ex 8,1 poäng mellan behandlings- och kontrollgruppen enligt den 156-gradiga Tinnitus questionnaire-skalan och 7,5 poäng enligt den 75-gradiga Tinnitus handicap inventory-skalan.
Skillnaden mellan behandlings- och kontrollgruppen noterades redan efter tre månader men blev större ju längre tiden gick. Författarna skriver därtill att man noterat att den multidisciplinära metoden gav effekt på både svår och lindrig tinnitus.