För att effektivt kunna screena för HIV i stor skala finns behov av ett snabbt, tillförlitligt och helst icke-invasivt test. I Lancet Infectious Diseases presenteras en sammanställning av studier av ett antikroppsbaserat HIV-test som används i dag (godkänt 2004) och som bygger på att man använder sig av ett prov från munslemhinnan, vilket således innebär att man slipper ta blod.
Författarna har identifierat fem studier, samtliga på vuxna, och sammanställt data. Resultatet visar att testet (Oraquick Advance Rapid HIV-1/2) har en specificitet i nivå med de blodprovsbaserade HIV-test som normalt används. Sensitiviteten är dock närmare 2 procentenheter lägre. Det vanliga HIV-testet i blod har en sensitivitet på 99,68 procent, vilket ska jämföras med 98,03 procent för det orala testet. Skillnaderna i sensitivitet tros bero på att munslemhinnan innehåller lägre koncent­rationer av HIV-antikroppar än blod.
Författarna konstaterar att den lägre sensitiviteten sågs i studier gjorda i områden med låg HIV-prevalens, me­dan sensitiviteten var jämförbar med vanlig blodprovsbaserad HIV-testning i studier gjorda i områden med hög HIV-prevalen, och menar att den sämre sensitiviteten i områden med låg HIV-prevalens är något att ta hänsyn till vid användning av testet. De konstaterar att tillverkarens löften vad gäller specificiteten stämmer. Däremot lever testet inte upp till vad tillverkaren lovat när det gäller sensitiviteten.