I Pakistan och Afghanistan är polio fortfarande ett problem. Effekterna av massvaccination i dessa länder har kartlagts i en studie som presenteras i Lancet. Författarna har tittat på vaccinationsdata från närmare 47 000 barn upp till 14 års ålder i Afghanistan och Pakistan. Man har även undersökt hur många som drabbats av sjukdomen.

Uppgifterna avser åren 2001–2011, och det är en oroväckande bild som målas. Vaccinationstäckningen har nämligen sjunkit i båda dessa länder under de senaste fem åren. Parallellt med detta har fler barn förlamats. Särskilt svår är situationen i de södra delarna av Afghani­stan, där upp mot 40 procent av alla barn under 3 år står utan skydd mot polio.
Författarna konstaterar att man med dagens vacciner har förutsättningar att utrota sjukdomen men att det krävs en täckningsgrad på minst 90 procent för att detta ska vara möjligt. Problemen är dock inte brist på effektivt vaccin. Det är i stället att regionerna är för instabila för att vaccinationsprogram ska kunna genomföras samt att människor helt enkelt vägras vaccination.
Exempelvis har poliovaccination förbjudits i Waziristan i Pakistan som en protest mot amerikanska flygningar och attacker med förarlösa plan, s k drönare. Detta riskerar att leda till att upp mot 160 000 barn i regionen blir utan vaccin, enligt beräkningar från Unicef.
Poliovaccin utvecklades på 1950-talet, och i Sverige infördes allmän vaccination redan 1957. Flera framsteg inom poliovaccinfältet har gjorts, däribland lanseringen av s k bivalent oralt poliovaccin. Polio har i princip betraktas som utrotad, men några länder utmärker sig. Vid sidan av Pakistan och Afghanistan hör Nigeria till det fåtal länder där polio fortfarande sprids. Vill det sig illa kan fler länder läggas till den listan, då områden där viruset förekommer kan fungera som en reservoar från vilket det kan spridas till andra länder som i dag inte har problem med polio. En sådan utveckling sågs häromåret, då polio spreds från Pakistan till Xinjiangprovinsen i Kina.