Överviktskirurgi verkar inte medföra någon ökad risk för fraktur under de närmaste åren efter operation. Det visar en studie publicerad i BMJ.
Överviktskirurgi kan kopplas till negativa effekter på benremodelleringen, enligt studier av benresorptionsmarkörer och bentäthet. Mekanismerna bakom ökad benresorption efter viktnedgång är inte helt klarlagda, men det har föreslagits att minskade nivåer av östrogen (som ju delvis syntetiseras i fettväv) och leptin kan vara orsaken. Huruvida detta slutligen resulterar i en ökad frakturrisk är också oklart.

I en brittisk populationsbaserad kohortstudie inhämtades data från en primärvårdsdatabas med 2 079 individer som haft ett BMI på minst 30 och sedan genomgått överviktskirurgi. Frakturincidensen i denna grupp jämfördes sedan under uppföljningstiden med frakturincidensen i en grupp på 10 442 icke-överviktsopererade kontroller matchade för bl a ålder och BMI. Utfallsmåttet var fraktur av både osteoporotisk (definierad genom lokalisation i bl a rygg, underarm, överarm eller höft) och icke-osteoporotisk typ.
Patienternas ålder var i genomsnitt 45 år och BMI i snitt 41–43. Den genomsnittliga uppföljningstiden var 2,2 år. Opererade patienter hade en frakturincidens på 8,8 per 1 000 personår jämfört med 8,2 per 1 000 personår bland kontrollerna. I justerade analyser resulterade detta i en relativ risk på 0,89 (95 procents konfidensintervall 0,60–1,33).

Det fanns alltså ingen signifikant ökad frakturrisk bland dem som genomgått kirurgi, inte heller för uppdelningen osteoporotisk/icke-osteoporotisk fraktur eller typ av kirurgi. Det bör dock noteras att den relativa risken för fraktur bland opererade förändrades över tid efter operationen. Från att ha varit mind­re än 1 under de första åren efter operation sågs en trend till stigande risk 3–5 år efter operation. Konfidensintervallen för detta var dock vida och därmed inte säkra att tolka.
Förutom att studien är icke-randomiserad begränsas den av sin korta uppföljningstid och sin relativt unga studiepopulation. Även om författarna lämnar lugnande besked om frakturrisken de närmaste åren efter kirurgi påpekar de att det behövs längre uppföljningsstudier.