I New England Journal of Medicine presenteras inte mindre än tre studier kring HIV-prevention. Studierna avser antivirala preparat med indikationen »preexposure prophylaxis«, vilket innebär att de ges till HIV-negativa individer som har sex med en HIV-smittad, t ex individer som lever med en smittad partner, för att förebygga överföring av viruset.
Den kanske intressantaste studien av de tre har gjorts i Uganda och Kenya och avser 4 747 par, där den ena partnern var HIV-smittad. En majoritet (62 procent) av de HIV-negativa var män. Bland de HIV-positiva låg CD4-talet i genomsnitt på 495 celler per kubikmillimeter.
Deltagarna lottades till tre grupper: en grupp där den HIV-negativa partnern gavs antiviral behandling i form av dagligt tenofovir (TDF), en andra grupp där den HIV-negativa partnern i stället gavs kombinationen tenofovir och emtricitabin (TDF-FTC) och en tredje grupp med obehandlade kontroller. Samtliga HIV-positiva deltagare i alla tre grupper gavs sedvanlig HIV-behandling. Deltagarna följdes i upp till 36 månader, och man tittade på i vilken utsträckning deras partner smittats av viruset. Antalet deltagare var i princip lika stort i varje grupp (mellan 1 579 och 1 584 deltagare per grupp).
Totalt smittades 82 personer med HIV. Av dessa återfanns 17 i gruppen som fick tenofovir, 13 i kombinationsbehandlingsgruppen och 52 bland de obehandlade kontrollerna. Detta innebär sammantaget att kombinationsbehandlingen gav ett 75-procentigt skydd mot överföring, definierat som 75 procents relativ reduktion i incidensen (95 procents konfidensintervall, KI, 55–87; P < 0,001) jämfört med kontrollerna. Enbart tenofovir gav ett 67-procentigt skydd (95 procents KI 44–81; P < 0,001). Inga större skillnader mellan grupperna noterades på biverkningssidan.De övriga två studierna var behäftade med problem, bl a svårigheter att rekrytera patienter och låg följsamhet, och de avbröts i förtid. En av dessa studier har gjorts i Sydafrika, Kenya och Tanzania och avser TDF-FTC, dvs samma form av antiviral behandling som i den förstnämnda undersökningen. Men i den här studien noterades ingen effekt i form av HIV-skydd, vilket resulterade i att studien avbröts.
På ledarplats kommenteras rönen under rubriken »Preexposure prophylaxis for HIV — where do we go from here?«, där författarna lyfter fram behovet av forskning kring långtidseffekter av profylaxbehandling, såsom risk för resistensutveckling. I kommentaren understryks att resultaten i de tre studierna skiljer sig markant åt, men man har inget svar på vad det kan bero på.
Värt att notera är att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA nyligen (juli 2012) har föreslagit att kombinationsbehandlingen tenofovir och emtricitabin, som i dag används av HIV-smittade, ska godkännas som profylax före eventuell HIV-exponering (preexposure prophylaxis) för HIV-negativa på basis av de nu presenterade resultaten.