Människor världen över förlorade 170 miljoner levnadsår på grund av cancer under helåret 2008, enligt en fransk studie presenterad i Lancet.

Med hjälp av data från ett antal olika cancerregister har forskarna sammanställt situationen i 184 länder världen över. Man har tittat på parametrar som incidens, prevalens, sjukdomsduration och livslängd kopplade till olika malignitetsformer där författarna grupperat cancer utifrån 27 olika lokalisationer. För sjukdomsbörda har måttet funktionsjusterade levnadsår (DALY) använts, som inkluderar livslängd och i vilken utsträckning individen begränsas eller handikappas av sin sjukdom.
Sammanfattningsvis beräknas att cancer orsakade 169,3 miljoner förlorade DALY, dvs friska levnadsår. Den störs­ta förlusten, ca 90 procent, beror på att individer dör i förtid, medan re­sterande 10 procent beror på att de handikappas av sin cancersjukdom.
De malignitetsformer som orsakar störst sjukdomsbörda (förlust av DALY) globalt är lungcancer (14 procent), bröstcancer (9 procent), levercancer (9 procent), ventrikelcancer (8 procent) och kolorektalcancer (7 procent). Tittar man på skillnader mellan olika regioner noteras att 25 procent av den totala sjukdomsbördan i cancer kommer från Kina, 19 procent från Europa, 11 procent från Indien, medan Asien exklusive Kina och Indien drabbas av 18 procent av den totala sjukdomsbördan. Nordamerikas andel är 7 procent.

Sett till enskilda malignitetsformer och länder noteras en hel del tänkvärda uppgifter. Ett axplock: esofagus-, ventrikel- och lungcancer orsakar mycket stor sjukdomsbörda i Kina, medan Afrika sticker ut för infektionsrelaterade malignitetsformer som cervixcancer. Östeuropa har stora problem med lungcancer bland männen. Hela Europa, både öst och väst, är jämfört med övriga världen särskilt drabbat av kolorektalcancer, medan nordamerikanerna i stor utsträckning drabbas av pankreascancer.
Globalt sett förändras malignitetsbördan då människor i många länder blir allt äldre, vilket ju i sig ökar risken för cancer. Dessutom anammar fler och fler människor en livsstil med dålig kost, lite motion och rökning, vilket ökar risken för bl a kolorektal-, bröst- och prostatacancer. I USA och delar av Europa finns indikationer på att dödligheten i cancer sjunkit under senare år, bl a på grund av minskad dödlighet i lungcancer (då allt färre röker) och bröstcancer.

I stora delar av världen ökar emellertid dödligheten i cancer fortfarande. Insatser för att förebygga malignitet görs normalt i länder med hög inkomst. Då cancer orsakar mycket stor sjukdomsbörda även i låginkomstländer finns behov av preventiva insatser som utgår från dessa länders ekonomiska förutsättningar.
Det finns bitvis enorma skillnader i överlevnad i cancer mellan olika länder, skriver författarna och lyfter som exempel fram att amerikanska kvinnor har en 84-procentig överlevnad i bröstcancer, medan motsvarande siffra för kvinnor i delar av Indien bara uppgår till 30 procent.