I JAMA presenteras en studie om D-vitamin och övre luftvägsinfektioner.
Undersökningen har gjorts i Nya Zeeland och omfattar 332 friska individer som lottades till behandling med D-vitamin i hög dos (100 000 IE per månad) eller placebo. Man valde att ge D-vitamin en gång per månad för att underlätta administrationen och se till att alla verkligen fick i sig hela dosen. Dessutom har tidigare observationsstudier indikerat att D-vitamin tycks ge bäst förkylningsskydd om det tas på detta vis.
Deltagarna följdes i 18 månader avseende antal luftvägsinfektioner. Det visade sig att deltagarna var sjuka lika ofta och lika länge. I behandlingsgruppen drabbades deltagarna av i genomsnitt 3,7 infektioner under perioden jämfört med 3,8 i placebogruppen. I genomsnitt hade deltagarna i båda grupperna symtom i tolv dagar. Bakgrunden till undersökningen är att D-vitamin kopplats till skydd mot luftvägsinfektioner i ett par populationsstudier. En möjlig förklaring är att D-vitamin tros kunna påverka immunförsvarets T-hjälparceller och modulera sammansättningen av cytokiner.
Att visa tydlig evidens vad gäller skydd mot förkylning skulle naturligtvis öppna upp en närmast astronomisk marknad för ett läkemedels- eller hälsokostföretag. I en kommentar konstateras att det finns en mängd terapier som syftar till att förebygga och bota övre luftvägsinfektioner, men det har inte gått att visa en tydlig effekt för någon av dem – detta alldeles oavsett vad reklamen vill få oss att tro.