I JAMA har en grupp forskare från Au­stralien undersökt blödningsrisken vid fysisk aktivitet för hemofilipatienter. Studien har bedrivits vid tre centra och bygger på 104 barn och ungdomar i åldern 4–18 år med hemofili A eller B. Dessa instruerades att under ett års tid föra dagbok över om de drabbats av blödningar. Vid eventuella blödningar uppmanades de kontakta forskarna. Därefter intervjuades deltagaren eller dennes föräldrar av forskare per telefon inom ett par dagar för att samla information om blödningen och vad deltagaren gjort timmarna innan.
Fysisk aktivitet indelades i tre klasser efter vilken risk för blödning den innebär. I den lättaste formen av aktivitet, klass 1 (låg risk), ingick t ex simning. Klass 2 (medelhög risk) omfattade t ex basket, medan klass 3 (hög risk) omfattade sporter som brottning.

Författarna undersökte i vilken utsträckning blödning föregicks av fysisk aktivitet inom åtta timmar. Man noterade totalt 336 blödningar. Närmare hälften av dem, 44 procent, föregicks av fysisk aktivitet. Totalt skedde 229 av blödningarna hos individer som var inaktiva eller som utsatte sig för klass 1-aktivitet. 84 blödningar skedde efter klass 2-aktivitet och 16 blödningar efter klass 3-aktivitet. Värt att notera är att de flesta blödningarna skedde inom en timme efter fysisk aktivitet. Vanligaste blödningslokalisationer var i tur och ordning knä, fotled och armbåge.

Den relativa risken att drabbas av blödning inom åtta timmar efter fysisk aktivitet var 2,7 gånger högre för en klass 2-aktivitet än för inaktivitet eller en klass 1-aktivitet. För klass 3 var risken 3,7 gånger högre än för en klass 1-aktivitet eller inaktivitet. Ett bättre sätt att få en uppfattning om riskerna är emellertid följande exempel: Om ett barn med hemofili har fem blödningar per år och ägnar sig åt fysisk aktivitet med medelhög risk, såsom basket, två gånger per vecka eller en högriskaktivitet, som brottning, en gång per vecka, så orsakas i genomsnitt endast en av de fem blödningarna av fysisk aktivitet.

I vilken utsträckning blödningsrisken påverkas av behandling och nivå av koagulationsfaktorer undersöktes också, och sammantaget visade sig detta vara viktigare än fysisk aktivitet. Författarna sammanfattar resultaten med att fysisk aktivitet ökar blödningsrisken för hemofilipatienter, men riskökningen är i absoluta termer låg. En möjlig begränsning i studien är att den helt baserats på vad deltagarna själva rapporterat om fysisk aktivitet.