­­I Lancet Oncology presenteras en studie i vilken ett preparat av typen tyrosinkinashämmare prövats mot svårbehandlad tyreoideacancer. Preparat i fråga går under namnet vandetanib och inhiberar signalering som går via kaskadvägarna EGFR (endothelial growth factor receptor), VEGF (vascular endothelial growth factor) och RET (rearranged during transfection). Samtliga dessa signalvägar har visat sig relevanta för sjukdomsutvecklingen vid tyreoideacancer.

Studien har gjorts vid 16 centra i sju europeiska länder och omfattar totalt 145 patienter över 18 års ålder med avancerat eller metastaserat karcinom i tyreoidea. Av dessa har hälften behandlats med vandetanib (300 mg per dag som tas peroralt) medan resterande patienter fick placebo. Patienterna inkluderades i studien mellan hösten 2007 och hösten 2008. I december 2009, efter 1–2 år, undersöktes resultaten.
När forskarna tittade på progressions­fri överlevnad, som var primärt effektmått, noterades att medianvärdet var 11,1 månader i behandlingsgruppen jämfört med 5,9 månader bland kontrollerna. Totalt noterades sjukdomsprogression hos 78 procent av samtliga patienter under uppföljningstiden. För behandlingsgruppen var andelen patienter med sjukdomsprogression 72 procent och för kontrollerna 84 procent.

Någon statistiskt signifikant skillnad i total överlevnad noterades inte: totalt avled 26 procent av patienterna i behandlingsgruppen och 29 procent bland kontrollerna. På biverkningssidan noterades bland annat att vandetanib-behandlade löpte ökad risk att drabbas av diarré och påverkan på hjärtrytmen (QT-intervallet); hela 14 procent av de behandlade drabbades av det sistnämnda men ingen av kontrollerna.
Viktigt att känna till är att det behövs en betydligt större undersökning (fas 3) innan preparatet kan godkännas. Det faktum att man inte kunnat visa någon förlängd överlevnad i studien lyfts fram som ett särskilt observandum i en kommentar till artikeln.


Tyreoideacancercell. Foto: SPL/IBL