I New England Journal of Medicine presenteras två studier kring ett nytt preparat mot multipel skleros (MS). Preparatet tas oralt och kallas BG-12 (dimetylfumarat). Båda studierna är fas 3-undersökningar och omfattar patienter med skovvis förlöpande MS, som är den vanligaste formen av sjukdomen.

I den ena studien jämfördes preparatet med placebo vad gäller att förebygga skov. Deltagarna följdes under två års tid, och det visade sig att obehandlade kontroller i genomsnitt drabbades av 0,40 skov per år, mot 0,20–0,22 skov för behandlade beroende på hur ofta medicinen gavs. Bäst effekt (dvs 0,20 skov per år) noterades då BG-12 togs tre gånger per dag. Biverkningar, främst i form av hudrodnad och diarré och kräkningar, var vanligare bland patienter som fått läkemedlet än bland kontrollerna.

Den andra studien hade ett liknande upplägg, men där tittade man främst på hur stor andel av patienterna i respektive grupp som över huvud taget hade ett skov under tvåårsperioden. Denna andel var 46 procent bland obehandlade kontroller mot 26 respektive 27 procent i behandlingsgrupperna. Det genomsnittliga antalet årliga skov uppgick till 0,36 i kontrollgruppen och till 0,17 re­spektive 0,19 i behandlingsgrupperna, vilket innebär 48 respektive 53 procents skydd jämfört med kontrollerna. Bäst effekt, 53 procents skydd, noterades i denna studie för patienter som tog preparatet två gånger per dag.
Författarna tittade även på antalet lesioner i hjärnan vid MR-undersökning efter två år och fann att det var lägre i behandlingsgrupperna. Båda studierna har finansierats av läkemedelsbolaget Biogen, som utvecklar preparatet. Studierna kommer att ligga till grund för om läkemedlet ska godkännas av regulatoriska myndigheter.