Är endovaskulär eller öppen kirurgi bäst vid bukaortaaneurysm? Ämnet är omdebatterat. Nu presenteras en studie i New England Journal of Medicine där man jämfört långtidsöverlevnaden vid de olika metoderna.

Undersökningen har gjorts i USA och omfattar 881 patienter, samtliga med ett bukaortaaneurysm med en diameter på minst 4,5 cm där operationen kunde ske elektivt. Ingen av patienterna hade tidigare opererats för bukaortaaneurysm. De lottades till två grupper: en som opererades öppet och en som opererades med endovaskulär teknik. De följdes därefter under i genomsnitt fem år (vissa följdes betydligt längre, upp till nio år).
Tio patienter i gruppen som opererats endovaskulärt (2,3 procent) avled under uppföljningsperioden till följd av sitt aneurysm. Två av dessa dog perioperativt och åtta senare. I gruppen som opererats öppet avled 16 individer (3,7 procent), 13 av dem perioperativt och tre senare. Hos sex patienter i gruppen som opererats endovaskulärt inträffade ruptur men inte hos någon patient som opererats öppet.
Det huvudsakliga effektmåttet var total långtidsöverlevnad, och för detta noterades inte några statistiskt säkerställda skillnader mellan grupperna. På kort sikt noterades en överlevnadsfördel för endovaskulär teknik, men sett över hela uppföljningstiden jämnade skillnaderna mellan metoderna ut sig.
Intressant är emellertid att skillnader noterades då man delade upp patienterna efter ålder. Endovaskulär kirurgi var nämligen förknippad med bättre överlevnad än öppen kirurgi för patienter under 70 års ålder. För äldre patienter tycktes öppen kirurgi vara något bättre.
Författarna sammanfattar med att endovaskulär kirurgi är ett alternativ till öppen kirurgi vid bukaortaaneu­rysm. För två år sedan presenterades en studie från Storbritannien i New England Journal of Medicine (refererad i Läkartidningen 32–33/2010, sidan 1838) som kom till ett liknande resultat, dvs på kort sikt var endovaskulär operation bättre avseende överlevnad, men skillnaderna jämnades ut efter ett par år.

Förhoppningarna om att endovaskulär kirurgi skulle ge ett betydligt bättre resultat än öppen kirurgi tycks således ha kommit på skam när man tittar på dessa båda material. 40 000 amerikaner genomgår varje år elektiv kirurgi för buk­aortaaneurysm.